Interaktivni dodatki:


(Sedin)



Datum: 6. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Hrana proti sivim lasem in zakaj se tega ni treba sramovati

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da so sivi lasje posledica skrbi in starosti, imajo znanstveniki svojo razlagajo

Sivi lasje so znak dobrega zdravja. V telesu se namreč dogajajo oksidacijski procesi, ki zmanjšujejo raven antioksidanta glutationa. Več imate glutationa v telesu, bolj lasje sivijo.

Glutationu pravijo tudi mojster vseh antioksidantov in je najpomembnejša molekula v telesu, ki jo potrebujemo, da ostanemo zdravi. Pogosto se uporablja tudi ime tripeptid, raziskovalci pa glutation po pomembnosti umeščajo poleg kisika in vode. Pravzaprav lahko naše telo preživi več časa brez vode in hrane kot brez glutationa.

Pomanjkanje glutationa lahko povzroči razvoj starostnih bolezni, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Izbruhnejo lahko avtoimunske bolezni, artritis, astma in drugi vnetni procesi. Zaradi pomanjkanja glutationa se rakava obolenja hitreje širijo, najhitreje pa pomanjkanje opazimo po utrujenosti in pomanjkanju energije. če se vam to dogaja več dni zapored, potem vam priporočamo kozarec sirotke, ki najbolj spodbudi telo, da začne samo proizvajati ta antioksidant.

Največ glutationa se sicer nahaja v surovem mleku, jajcih in mesu, medtem ko ga v pasteriziranih izdelkih ni. Nekaj manj ga je tudi v surovi zelenjavi (v kuhani ga ni), predvsem pa v špinači, avokadu, bučah, cvetači, brokoliju, česnu in paradižniku.

Normalno sivenje las je med 40 in 55 letom, lahko pa gre za dedno lastnost in se lahko pojavi prej, ali pa nikoli. V vsakem primeru pa velja, če se sivenje pojavi že pri 30. letu, potem je to lahko znak hormonskega neravnovesja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani