Interaktivni dodatki:






Datum: 3. APR 23 - DOBRO JE VEDETI

3 neverjetne stvari, ki se zgodijo, ko nehate jesti kruh

Kruh je za veliko ljudi najpomembnejša hrana in se mu ni enostavno odpovedati, četudi bi bilo zelo koristno.

Kruh je prava bomba ogljikovih hidratov. Najhuje je, da se kruh pojavlja v različnih oblikah in se nam zdi, da jemo raznoliko hrano, čeprav v resnici to ni res. Kruh namreč izredno močno vpliva na delovanje telesa. Še posebej to velja za bel kruh.

1. Kruh zadržuje vodo
Če se odpoveste kruhu, boste v telo vnesli manj ogljikovih hidratov. To pomeni manj sladkorja, manj maščobnih blazinic, boljša prekrvavitev, boljša prebava ... A najslabša lastnost kruha je, da povzroča zadrževanje vode v telesu, kar povzroča zastrupljenost in zakisanost telesa. Telo namreč višek ogljikovih hidratov shranjuje v obliki glikogena, to je mlečne kisline, ki nase veže vodo. Vsak gram viška ogljikovih hidratov veže nase 3 do 4 grame vode. Verjetno ni težko izračunati, koliko kilogramov lahko izgubite že, če na teden pojeste kilogram kruha manj, kot ga sedaj.
Še to ... V skupino kruhov sodi tudi pekovsko pecivo, ki pa je zaradi načina priprave in sestavin pogosto celo rakotvorno.

2. Kruh spodbuja apetit
Kruh tudi dviguje nivo sladkorja v krvi, ki pa tudi hitro pade. To zmede možgane, ki zato povečajo apetit. Ne smemo namreč pozabiti, da med želodcem in možgani ni neposredne povezave in traja približno 20 minut potem, ko je želodec poln, da možgani dobijo to sporočilo. Če torej žemljico pojeste prej kot v 20 minutah, možgani ne zaznajo, da ste kaj pojedli. Če pa temu sledi še hitra rast sladkorja in potem nagel padec, boste po 20 minutah spet lačni.
Če se kruhu vendarle ne morete odpovedati, ga jejte izredno počasi. Poskusite pojesti žemljo in glejte na uro, pa boste videli, kako dolgih je lahko 20 minut.

3. Izčrpanost in utrujenost
Za razliko od črnih in integralnih beli kruh ne vsebuje vlaknin, ki so nujno potrebna za normalno delovanje črevesja in prebave. To je tudi razlog, da kruh povzroča zaprtje in težave s prebavo,
Poleg tega so ogljikovi hidrati tudi hrana in gorivo za možgane, ki pa postanejo zmedeni, ko je enkrat v telesu preveč hidratov, drugič premalo. Ta nihanja v telesu ustvarjajo občutek izčrpanosti in utrujenosti.
Če prenehate jesti kruh, bo tudi vaše počutje opazno boljše.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani