Interaktivni dodatki:






Datum: 10. FEB 24 - DOBRO JE VEDETI

Kako dobro poznate kraljico zdravih večerij?

Če želite shujšati po naravni poti brez jo-jo efekta, poskrbeti za prebavo in biti ob tem še zdravi, potem za večerjo jejte skuto.

Če želite narediti nekaj res zdravega za svoje telo, postavo in zdravje, potem običajno večerjo zamenjajte za skledo skute. Lahko tudi z dodatki.

Če želite hujšati, potem izberite manj mastno skuto. Skuta ima namreč samo 2 odstotka ogljikovih hidratov, ima pa veliko zdravih beljakovin. Med minerali je treba izpostaviti selen, ki je potreben za normalno delovanje nekaterih encimov, sodeluje v metabolizmu ščitničnih hormonov, celice pa ščiti pred oksidativnim stresom. Še posebej učinkovito naj bi selen deloval na rakave celice na koži, pljučih, prostati in črevesju.

Skuta ima tudi veliko fosforja, ki je v telesu pomemben predvsem za rast, gradnjo in trdnost kosti, še posebej, ko je povezan s kalcijem. To sta tudi elementa, ki ju je največ v našem telesu. Poleg tega se fosfor veliko učinkoviteje absorbira v naše telo. Čeprav so pri nas primeri pomanjkanja fosforja redki, saj ga je veliko tudi v drugih živilih, pa lahko povzroči izgubo kostne gostote, osteoporozo, poveča se možnost zlomov kosti. Seveda pa je potrebno pri fosforju paziti, da ne pride do učinka predoziranja. Preveč fosforja namreč zavira delovanje vitamina D in pospešuje izgubo kalcija, kar tudi povzroči zmanjšanje kostne gostote.

K sreči je v skuti tudi veliko kalcija.

Skuta pa ni brez vitaminov. Največ je vitamina B12, ki je ključnega pomena pri mnogih presnovnih procesov v telesu, še zlasti je pomemben pri nosečnicah. B12 prispeva k sproščanju energije pri presnovi, izboljšuje delovanje živčnega sistema, ima pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost ...

Naslednji precej zastopan element v skuti je riboflavin oziroma vitamin B2, ki ima pomembno vlogo v metabolizmu, izboljšuje kožo, vid, varuje celice pred oksidativnim stresom, zmanjšuje utrujenost. Znaki pomanjkanja vitamina B2 so razpoke v kotičkih ustnic, boleč jezik, dermatitis, predvsem pa je zaradi pomanjkanje upočasnjena oksidacija maščobnih kislin in upočasnitev metabolizma, kar povzroči, da se vam začno kopičiti maščobne obloge. S pomanjkanjem vitamina B2 je povezana tudi zmanjšana sposobnost absorpcija železa, kar vpliva na vrsto drugih ključnih procesov v telesu.

Na koncu pa ne smemo spregledati velike količine natrija v skuti. Čeprav je natrij nujen za normalno delovanje mnogih telesnih funkcij, pa lahko v prevelikih odmerkih povzroča zdravstvene težave, kot so povišan pritisk, obremenjuje srce in škodi ožilju. če se torej odločite, da boste večerjo zamenjali s skuto, potem poskusite že čez dan jesti manj slano hrano.

In kakšna naj bo večerja s skuto?

Priporočamo vam, da pojeste med 100 in 200 grami skute, ki pa ji lahko dodate žlico cimeta, ali naribane čokolade (vsaj 60 % delež kakava).

Ob tem še pomembno opozorilo. Če se odločite za skutino večerjo, potem ne jejte ničesar drugega. Tudi od pijač je najbolje piti vodo, ali nesladkan čaj, izogibajte pa se alkoholu in kavi.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani