Interaktivni dodatki:






Datum: 25. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Dejstva o čebulnih lupinah, ki jih niste vedeli

V pričakovanju velike noči: zdravi seneni nahod, zavira alergije, znižuje pritisk, krepi ožilje ...

Na lupino čebule se največkrat spomnimo pred veliko nočjo, ker nekateri z njo barvajo pirhe. Vendar pa lupina skriva še nekaj skrivnosti, ki jih je dobro poznati.

Zdravilni učinki čebule so poznani že tisočletja, danes pa vemo, da ima čebula veliko vitamina C, flavonoidov, deluje protivnetno in antioksidativno. Le malokdo pa ve, da je teh snovi v lupini, v tistem delu čebule, ki ga običajno zavržete, tudi do 10-krat več hranljivih snovi, kot v sredici.

Čebulna lupina tako pomaga pri preprečevanju gripe, nahoda in drugih virusnih okužb. Znižuje pritisk, zdravi bolezni ustne votline, zdravi astmo, srbenje, težave s sečili. Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da praktično ni kontradikcij z drugimi zdravili, poleg tega pa je to poceni in preprosto zdravilo.

Kaj takega se skriva v lupini čebule, da ni tudi v sredici?

Gre za kvercetin, rastlinski pigment, ki izredno dobro znižuje pritisk in regenerira ožilje. Kvercetin spada med flavonoide, bolj natančno med flavonole, študije pa dokazujejo, da je prav kvercetin med vsemi flavonoidi najbolj aktiven. Deluje protivnetno, protitumorno, deluje kot močan antioksidant, zavira alergijske odzive (iz celic sprošča histamin), zato mnogi z njim zdravijo seneni nahod. Poleg tega kvercetin preprečuje nastajanje krvnih strdkov, preprečuje oksidacijo maščob, kot rečeno pa preprečuje poškodbe arterij in skrbi za čistost in pretočnost ožilja (tudi v očeh).

Ob tem moramo dodati, da je pretiravanje s kvercetinom lahko škodljivo, zato ga ne uživajte v obliki prehranskih dodatkov, pač pa samo v naravni obliki. S tem boste v telo vnesli še veliko drugih koristnih snovi.

Veliko kvercetina najdemo še v koprivah, jabolkih (še posebej v lupini rdečih jabolk), rdečem vinu in brokoliju.

Na splošno velja, da človek na dan potrebuje do 500 mg kvercetina. In če vemo, da je v lupinah čebule tudi do desetine koristnih bioflavonoidov, potem je priporočljivo vsak dan pojesti vsaj 5 gramov lupin čebule.

In kako uporabiti lupino čebule?

Dodate jo lahko praktično k vsem jedem. Tudi, ko kuhate krompir, jo dajte v vodo. Dodajte jo tudi k vsem jedem, ki jih pečete, celo jedem na žlico ... Seveda lupino odstranite preden postrežete jed, nekateri pa lupine enostavno zmeljejo v prah in pojedo.

In še besede vrtnarjev: da so čebulne lupine res zdrave, jih čez noč namočite v vodo in s to vodo zalijte vrt, ali rože na balkonu. Zaradi baktericidnega delovanja bodo vsi škodljivci in zajedavci pobegnili z vrta.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani