Interaktivni dodatki:






Datum: 12. MAJ 22 - DOBRO JE VEDETI

Poznate razliko med gojenim in divjim lososom?

Ni vsaka riba zdrava riba. Mnogi nutricisti celo odsvetujejo uživanje gojenih rib.

Za gojene ribe vem, da so manj zdrave od tistih, ki živijo v naravnem okolju. Na žalost pa so slednje veliko dražje in mnogim težko dostopne. Mnogi nutricisti celo svetujejo, da je ribe zdravo jest, vendar samo tiste, ki so ulovljene v naravnem okolju. Gojenih rib se izogibajte, ker vsebujejo veliko barvil, antibiotikov in pesticidov.

Na žalost velja to tudi za lososa in tuno, ki zaradi velike količine omega-3 maščobnih kislin in joda veljata za zdravi ribi, pa tudi za some ali pange, ki jih največ gojijo v Vietnamu, kjer so reke močno onesnažene.

Kako prepoznati zdravo ribo?

Poznavalci vedo povedati, da ima postrv iz naravnega okolja na plavuti odtenek roza barve, med tem, ko so gojene ribe povsem sive. Seveda pa so tudi med ribogojnicami velike razlike in imajo lahko tudi gojene postrvi odtenek roza barve, če so ribe hranjene z biološko hrano. Seveda je ta odtenek manj intenziven.

Največja razlika v strukturi mesa se vidi pri lososu. Barva že dolgo ni več merilo, ker obstajajo prehranska dopolnila, ki obarvajo meso ribam, zato je najzanesljivejši vidni kriterij, da izberete ribo, ki ima ožje maščobne črte.

To pravilo velja tudi pri tunah: tanjše so maščobne črte, bolj zdravo je živela riba.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani