Interaktivni dodatki:






Datum: 9. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Previdno z zdravimi živili, ki so lahko tudi nevarna

Vsaka hrana, pa naj bo še tako zdrava, je v velikih količinah lahko škodljiva. Včasih je dovolj, da pojeste le malo več, kot je priporočljivo ...


1. Špinača, pesa, blitva
O koristnosti te zelenjave je bilo že veliko napisanega. Pomagajo pri hujšanju, so bogate z vitamini, minerali ... Vendar pa vsebujejo spojino oksalat, ki pa lahko povzroča težave. Če ste nagnjeni k ledvičnim kamnom, bo oksalat spodbudil rast črevesnih bakterij, te pa nastanek ledvičnih in žolčnih kamnov. Namesto špinače, pese in blitve raje jejte zelje.


2. Tuna
Tuna v konzervi je lahko odličen vir beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Žal pa tuna v konzervi vsebuje tudi veliko živega srebra, kar lahko trajno poškoduje živčevje in možgane. To je še posebej nevarno pri nosečnicah. Nutricisti in zdravniki si sicer niso enotni, koliko tune je še zdravo pojesti, a v povprečju priporočajo, da ne bi smeli jesti več kot 120 gramov konzerviranih rib na teden.


3. Brazilski oreščki
Brazilski oreščki so številka 1. po vsebnosti selena. To je mineral, ki pomaga telesu pri premagovanju virusov in bakterij. Problem nastane, če se telo preveč zanaša na selen in ne razvije drugih obrambnih mehanizmov. Za ilustracijo: samo 30 gramov oreščkov vsebuje 7,7-krat več selena, kot je priporočena dnevna količina. Seveda to ne pomeni, da ne smete jesti brazilskih oreščkov, le pazljivi bodite, da jih ne dodajate k vsaki jedi. Raje 2- do 3-krat na teden kot prigrizek pojejte pest oreščkov.


4. Rjavi riž
Rjavi riž velja za zelo zdravega, saj lupina ohranja celotno vrednost zrna. Zaradi tega vsebuje več vlaknin in počasnih ogljikovih hidratov. Toda rjavi riž je poznan tudi po tem, da se v njem kopičijo nevarne snovi, ključno z arzenom. Arzen velja za zelo rakotvornega in še ni znan prag varne meje. Nutricisti priporočajo, da namesto riža raje uporabite kvinojo, predvsem za zajtrk pa odsvetujejo kakršenkoli riž in druge riževe derivate.


5. Rdeče meso, beli fižol
To sta ena najboljših naravnih virov železa, ki igra pomembno vlogo pri zagotavljanju kisika v mišicah. Pomanjkanje železa povzroča tudi utrujenost, šibkost in slabost. Pomanjkanje železa lahko povzroči tudi odpoved jeter. Čeprav je presežek železa redek pojav, pa se vam lahko krvna slika zaradi tega močno poslabša. Najbolje se je pogovoriti s svojim prehranskim svetovalcem, da skupaj sestavite dieto, ki bo uravnotežila vašo prehrano.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
špinača
 
pesa
 
blitva
 
zelje
 
kvinoja
 
riž
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani