Interaktivni dodatki:






Datum: 19. JUL 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Zakaj bi moral biti brokolijev smuti poleti obvezen

Kako dobro poznate zdravilne lastnostni brokolija? Poskusite ta napitek in se prepričajte.

Brokoli je že tisočletja izredno cenjena rastlina, danes pa ga uvrščamo med super živila. Ima visoko prehransko in nizko energijsko vrednost. 100 gramov ima samo 113 J (27 kalorij), vsebuje pa veliko mineralov (še posebej železa, kalcija, natrija, kalija, fosforja in cinka) ter ogromno vitaminov (izstopajo B1, B2, niacin, vitamine C, B6, folne kisline, vitamina A in E). Gre predvsem za vodotopne vitamine, ki jih poleti zaradi potenja izgubljamo bolj, kot običajno.

Da nadomestimo izgubo zdravih snovi, bi morali vsak dan popiti kozarec brokolijevega smutija.

Raziskava, ki so jo opravili na ameriški univerzi Johns Hopkins, je pokazala, da sulforafan ščiti pred ultravijoličnimi žarki. Brokoli tako ščiti pred kožnim rakom, antioksidanti pa zavirajo razvoj rakavih celic. Ko so dajali podganam ekstrakt brokolija, so se te ozdravile raka v vsega 5 dneh.

V Franciji so naredili raziskave na ljudeh, kjer je 100 prostovoljcev vsak dan popilo 1 dcl brokolijevega smutija. Vsem so merili za gastritis značilne beljakovine, rezultat pa je presenetil celo raziskovalce same.

Raziskave brokolija so naredili še na Japonskem, skoraj povsod po Evropi, v Švici ... Vsi so dokazali pozitiven vpliv na sladkorno, povišan holesterol, pritisk, Alzheimerjevo bolezen. Že po tednu dni se je pojavnost raka zmanjšala za 44 odstotkov. Vemo, da brokoli krepi imunski sistem, zmanjša možnost nastanka očesne mrene, dobro vpliva na srce in ožilje, krepi kosti, pomaga zmanjševati raka sečnega mehurja, deluje proti raku debelega črevesa, pomaga pri zdravljenju čira, raka na želodcu, raka prostate, raka na dojkah.

Potrebne sestavine za brokolijev smuti:

  • 1 skodelica na drobno narezanega brokolija
  • 1/2 skodelice grozdja
  • 1/2 majhne kumare (prav tako jo nasekljajte)
  • 1 dcl jogurta (priporočamo grški jogurt)
  • nekaj kapljic limone
Priprava:

Brokoli lahko uporabite surov, ali pa ga pred tem za približno 10 minut skuhate (zgolj toliko, da se nekoliko zmehča). Brokoli, grozdje in kumaro dajte v mikser in zmešajte, da dobite gladko snov, nato pa dodajte jogurt in vse skupaj dobro premešajte.

Ta napitek bi si morali pripraviti vsakič, ko je vaše telo izgubilo veliko vode, pa tudi preventivno za krepitev imunskega sistema.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
brokoli
 
jogurt
 
kumara
 
grozdje
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani