Interaktivni dodatki:






Datum: 20. AVG 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Pravijo, da je to najbolj zdrav sok na svetu ...

Kombinacija sadja in zelenjave, kislega in alkalnega, poleg tega pa deluje še protivnetno in ima druge zdravilne učinke ...

Za začetek nekaj besed o najbolj zdravem napitku na svetu: dejstvo je, da so najbolj zdrave lokalne sestavine, zato ima v resnici vsak kraj svoj najbolj zdravi napitek. Ta recept, ki vam ga tokrat predstavljamo, je poseben prav zaradi tega: potrebujete samo domače sestavine (ki so večinoma tudi poceni), predstavlja pa izredno možno kombinacijo okusov in predvsem sestavin, ki se v želodcu dopolnjujejo in drug drugega spodbujajo k učinkovitejšemu delovanju.

Poglejmo najprej sestavine:

  • 1 korenček
  • 1 jabolko
  • 1 limona
  • 2 žlici naribanega hrena (seveda, lahko uporabite tudi ingver)
  • 2 žlici lanenih semen (namesto tega lahko uporabite 1 žlico kokosovega olja)
  • 1 dcl kakovostnega rdečega vina
Priprava:

Korenček očistite in ga narežite na kolobarje. Jabolko naj bo ekološko pridelano. Dobro jo operite in narežite na manjše kose (z lupino vred). Pri limoni uporabite sok in tudi sredico (izdolbite jo z nožem). Če je ta mešanica pregosta, dodajte nekaj mlačne vode in takoj popijte (na zraku sok namreč hitro oksidira in izgublja svojo moč). Pijte po požirkih.

Lahko pa k temu soku dodate še 1 dcl kvalitetnega rdečega vina. S tem boste napitku dodali pomembne antioksidante. ne smemo namreč pozabiti, da bo vino pospešilo prebavo, limona bo poskrbela za alkalnost, pektin v jabolku bo očistil črevesje, beta-karoten v korenčku pa bo izboljšal krvno sliko, vid, kožo ... Beta-karoten namreč spodbudi nastanek vitamina A v telesu, ki pa postane topen šele ob prisotnosti zdravih maščob (za to poskrbijo lanena semena - namesto njih lahko uporabite katerakoli druga semena ali oreščke).

Kozarec takega napitka lahko nadomesti tudi kosilo.

Kot vidite, se za vsako eksotično sestavino (ingver, kokosovo olje) najde lokalna alternativa.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
korenček
 
limona
 
jabolko
 
ingver
 
hren
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani