Interaktivni dodatki:






Datum: 7. AVG 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj so (po)vikend glavoboli tako nevarni?

Če vas med vikendom pogosto boli glava, potem imate problem. Velik problem!

Vikend glavoboli postaja že uveljavljen medicinski pojem in je posledica hitrega tempa in predvsem stresna na delovnem mestu. Dejstvo namreč je, da se telo navadi na ustavljen tedenski ritem, ki pa ga med vikendom porušimo, če dlje spimo, hodimo kasneje spat, ne dobimo jutranje skodelice kave, zajtrka ... če se vam dogajajo vikend glavoboli, potem je to zato, ker telo zaradi stresa ob točno določenem času začne proizvajati dodatne hormone, ker drugače ne bi mogli funkcionirati. Če teh hormonov ni, se poruši biološka ura in nastanejo glavoboli, hkrati pa je to znak, da ste pod stresom in, da morate čim prej nekaj spremeniti.

Kaj je rešitev?

1. Vstajajte ob isti uri, kot med tednom
Biološka ura je zelo pomembna in je ne krhajte po nepotrebnem. Vstanite ob isti uri, opravite isti jutranji ritual, kot vsak dan ... Če bi radi malo poležali, lahko to še vedno naredite kakšno uro ali dve po zajtrku. Sicer pa se potrudite, da bi bil dan med vikendom čim bolj enak dnevom med tednom.

2. Pijte kavo ob istem času
če ste se navadili na jutranjo kavo ali skodelico čaja, smutija ali telesne aktivnosti, potem tega med vikendom ne zanemarite. Vstanite pravočasno in med kavo naredite načrt za čez dan. Boste videli, da se boste bolje počutili.

3. Pojejte obilen in kvaliteten zajtrk
Če med tednom nimate časa za zajtrk, ali pa mu ne posvetite dovolj pozornosti, lahko med vikendom zamujeno nadoknadite. Pravzaprav boste videli, kako pomemben je kvaliteten jutranji zajtrk, ki vam bo dal energije za čez cel dan. V tem primeru poskusite pravilo vikenda (obilne zajtrke) prakticirati še med tednom.

4. Pazite na stres
Če ste med tednom pod stresom, bo telo ta isti stres pričakovalo tudi med vikendom. To seveda ne pomeni, da bi morali biti tudi med vikendom pod stresom, pač pa da bi ostale dneve morali paziti na stopnjo stresa. Največ boste za svoje zdravje naredili, če boste tudi v službi pazili, da vas kakšna nepomembna malenkost ne spravi iz tira.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani