Interaktivni dodatki:






Datum: 27. SEP 23 - DOBRO JE VEDETI

7 najcenejših primerov zdrave hrane, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini

Zdravo lahko jeste tudi za malo denarja. Ni treba kupovati eksotičnega sadja, zelenjave, semen, ko pa je domača hrana tudi v redu. Morda celo bolj.

V razmislek vam ponujamo nekaj razmeroma poceni živil, ki jih lahko kupite kadarkoli in njihove cene niso odvisne od letnih časov. Imajo pa veliko hranljivo vrednost in so vsestransko uporabna - od sladic, glavnih jedi do solat, pa tudi od zajtrka do večerje.

1. Leča
Ima veliko vlaknin, ogromno rastlinskih beljakovin in je vsestransko uporabna. Z njo lahko naredite juhe, solate, vegetarijanske burgerje ...

2. Fižol v pločevinki
Tudi fižol je vsestransko uporaben. Celo sladice delajo iz njega. Ima veliko beljakovin, vlaknin, med minerali pa je potrebno izpostaviti železo, zato dobro vpliva na težave s slabokrvnostjo, prekrvavitvijo. Če se vam zdi, da ste utrujeni in zaspani, pojejte nekaj fižola.

3. Konzervirane ribe
Seveda so sveže tune, lososi in podobne specialitete boljše, vendar pa tudi ribe v pločevinkah vsebujejo kar nekaj koristnih hranljivih snovi, predvsem maščob. Tudi ribe lahko uporabite kot prilogo k testeninam, sendvičem, najboljša pa je kombinacija s svežo zelenjavo v solati.

4. Jajca
Pripravimo jih lahko na tisoč načinov, njihova hranilna vrednost pa je izjemna. Jajca so bogata tudi z omega-3 maščobnimi kislinami. So dražja jajca tudi kvalitetnejša? Običajno so. To se najbolje vidi po barvi rumenjaka. Če imate kje možnost dobiti domača jajca, ne priložnosti ne izpustite iz rok.

5. Banane
Prednost banan je, da so ves čas na voljo. Cena ene banane je nekaj deset centov, kar je, glede na to, kaj dobimo, eno najcenejših in najbolj kvalitetnih živil. Banane nas nasitijo, poleg tega pa imajo še celo vrsto drugih pozitivnih vplivov na naše zdravje.

6. Ovseni kosmiči
Verjemite, ni bolj zdravega zajtrka, kot so ovseni kosmiči. Imajo veliko vlaknin, beljakovin in celo vrsto mineralov. Izboljšujejo prebavo, čistijo telo in še zbijajo apetit. Poskrbite, da vam ovsenih kosmičev nikdar ne zmanjka.

7. Rjavi riž
Rjavi riž je veliko bolj zdrav, pa tudi okusnejši od belega. Njegova največja vrednost so kvalitetne vlaknine, ki čistijo naše telo, urejajo prebavo, stimulirajo delovanje črevesja ... Ko razmišljate o krompirju, kot prilogi, se večkrat raje odločite za rjavi riž. Je veliko bolj zdrav od krompirja.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani