Interaktivni dodatki:






Datum: 16. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Hrana, ki vas bo rešila napenjanja

Vsi se kdaj počutimo, da smo napihnjeni, napenjanje v trebuhu pa je lahko zelo boleče. Če se vam to pogosto dogaja, morate spremeniti prehranjevalne navade.

Napenjanje je znak, da telo določene vrste hrane ne more prebaviti, pa si zato pomaga na vse mogoče načine. Zato je pomembno, da ugotovite, katera vrsta hrane vam to povzroča.

Ni pa hrana edina, ki to povzroča. Do napihnjenosti lahko pride tudi zaradi prevelikega vnosa natrija in sladkorja. Skoraj zagotovo vas bo napenjalo po predelani in mastni hrani. Vse to pa lahko omilite z naslednjimi živili:

Zelena in kumare
Zelena in kumare zmanjšujejo akumulirano vodo v telesu, delujeta čistilno in pospešujeta prebavo. S tem zmanjšujeta napetosti v črevesju in sta najboljša preprečevalca napihnjenosti.

Lubenice
Sicer je druga polovica poletja glavna sezona lubenic, a vseeno je dobro vedeti, da so lubenice bogate z vodo in elektroliti, ki pospešujejo presnovo v telesu, odstranjujejo odvečno sol in so blag diuretik, kar pomeni, da imajo tudi čistilni učinek. Podobne lastnosti, kot lubenice, imata tudi sveže zelje in regrat.

Banane in melone
Banane so bogate s kalijem, melone pa s kalijem in vodo. Kalij pomaga pri izločanju vode iz telesa in tako pomaga k zmanjšanju napihnjenosti. Podobne učinke imajo tudi kivi, brokoli, sladek krompir, paradižnik ...

Jagode in jagodičevje
Maline, robide, borovnice so bogati z vitamini, minerali in vlakninami. Predvsem vlaknine so tiste, ki spodbujajo, čistijo in omogočajo normalno prebavo. Če želimo jagodičevju povečati moč, je najboljše v kombinaciji z grškim jogurtom, ki je bogat s kalijem in beljakovinami, pa tudi z ovsenimi kosmiči, ki so izredno bogati z vlakninami.

Temna čokolada
Ima močne antioksidativne lastnosti, ki zmanjšujejo kopičenje tekočine v telesu. Čokolada mora imeti vsaj 70 odstotkov kakava, dovolj pa je, če na dan pojeste 2 do 3 kocke. Kar je več, je redilno.

Zelena listnata zelenjava
Solata, ohrovt, špinača in druga zelenjava je bogata z vitamini, minerali in predvsem vlakninami, ki zelo dobro preprečujejo napihnjenost.

Krompir
Krompir kuhan v vodi je odličen vir kalija, če pa ga jeste skupaj z lupino, pa je tudi odličen vir vlaknin. Krompir prav tak zmanjšuje napenjanje.

Orehi
Strokovnjaki za prehrano trdijo, da vsa živila z veliko omega-3 maščobnimi kislinami zmanjšujejo napenjanje in preprečujejo zadrževanje vode v telesu. Orehi imajo poleg omega-3 še veliko magnezija in kalcija, ki imata prav tako izjemen vpliv na splošno počutje.

Rjavi riž
Rjavi riž ima veliko vlaknin, magnezija ter vitaminov skupine B, zlasti B6. Vse te sestavine pomagajo pri boljši prebavi, uravnavajo delovanje črevesja in preprečujejo zadrževanje vode.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani