Interaktivni dodatki:






Datum: 21. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

ŠOKANTNO: Ali res obstajajo škodljivi antioksidanti?

V reviji Nature so objavljeni izsledki raziskave, ki je skušala ugotoviti, kaj in kako našemu zdravju koristijo antioksidanti.

Znanstveniki so nas uspeli prepričati, da so antioksidanti zdravi in kar nekaj raziskav je že bilo narejeno, da bi ugotovili, ali so res. Nemara pa obstajajo dobri in slabi antioksidanti?! Tako kot imamo dober in slab holesterol, pa dobre in slabe maščobe (trans-maščobe) in celo dobre (kompleksne) in slabe (enostavne) ogljikove hidrate.

Dr. Sean Morrison, vodja raziskave iz otroškega medicinskega centra UT Southwestern v ZDA, pojasnjuje, da se je raziskave lotil z namenom, da se dokončno dokoplje do odgovora: ali so antioksidanti zdravi?

Odgovor je: NE!

Morrisonova raziskava ni prva, ki se je dokopala do takega odgovora. Morris je sicer opravil testiranja na ljudeh, vendar obstaja velika verjetnost, da sistem pri ljudeh deluje zelo podobo. Res je tudi, da moramo biti pri tem vprašanju bolj natančni.

Morrison pojasnjuje, da so antioksidanti zelo zdravi za telo, krepijo imunski sistem in preprečujejo razne bolezni, tudi raka, tumorje, metastaze. A kaj bi to, ko pa antioksidanti še bolj koristijo rakavim celicam, da so močnejše in trdovratnejše. Miši, ki so jih "zdravili" z antioksidanti so pogosteje in hitreje umirale, kot miši, kjer rakavih celic niso zdravili.

In še eno pomembno stvar moramo izpostaviti: testnim mišim so dajali antioksidante, ki jih večinoma najdemo v borovnicah in malinah.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani