Interaktivni dodatki:






Datum: 8. DEC 23 - DOBRO JE VEDETI

Kaj veste o vitaminih za hujšanje?

Kontrola apetita, lakote, hitrost presnove, kalorije, maščobe, sladkorji ... V veliki meri so za to odgovorni vitamini.

Vitamini ohranjajo vitalne telesne funkcije in sodelujejo pri več kot 100.000 fizikalnih procesih. Imajo pomembno vlogo pri ohranjanju optimalnega zdravja in tudi teže. Če vam kateri od vitaminov primanjkuje, določen del maščob zastaja v telesu, vi pa se redite.

Vitamin A: ohranja kožo gladko in elastično. Optimalni dnevni vnos je 0,8 mg, kar je dovolj, če na dan pojeste en surov srednje velik korenček. Pomembno je, da ob tem vsaj pol ure pred in po tem ne jeste nobenih maščob.

Vitamin B1: spodbuja presnovo ogljikovih hidratov in krepi mišice. Potreben dnevni odmerek je 1 mg. Toliko ga je namreč v pesti sončničnih semen, ali v srednje velikem kupčku graha.

Vitamin B2: spodbuja izgorevanje maščob in ogljikovih hidratov. Dnevni odmerek je 1,2 mg, dovolj pa ga je v treh skodelicah jogurta.

Vitamini B3: vpliva na nivo sladkorja v krvi, pospešuje razgradnjo maščob in ogljikovih hidratov. Dovolj tega vitamina najdemo v 2 manjših piščančjih filejih ali v 4 bananah.

Vitamini B5: vitamin igra pomembno vlogo pri proizvodnji energije. Več vitamina pomeni več energije, manj vitamina pa pomeni, več maščob v telesu. Poleg tega podpira delovanje nadledvične žleze, najdemo pa ga v oreščih, jajcih, ovsu, ječmenu, fižolu, kruhu, zeleni zelenjavi. Dnevno dozo najdemo v 2 pesteh gob (idealna je kombinacija z jajci in peteršiljem - nikar naenkrat ne pojejte več, kot 3 jajc).

Vitamin B6: spodbuja razgradnjo beljakovin in vpliva na razpoloženje. Priporočen dnevni znesek je 1,2 mg. Dovolj ga je v dveh rezinah paprike (lahko tudi vložene).

Vitamin B7: je znan tudi kot biotin. Upravlja razgradnjo maščobnih kislin in ogljikovih hidratov. Dovolj ga je v 2 skodelicah in pol ovsenih kosmičev.

Vitamin B12: sodeluje v postopku razgradnje maščob in beljakovin. Priporočena dnevna vrednost vitamina so 3 mikrogrami, ki se nahajajo v 5 rezinah sira edamca.

Vitamin C: krepi imunski sistem in vezivno tkivo. Prav tako je pomemben za presnovo maščobnih kislin. Je najmočnejši antioksidant med vitamini topnimi v vodi. Priporočeno dnevno vrednost najdemo v malo večji pomaranči, ali v dveh večjih jagodah.

Vitamin D: krepi mišice (to si zapomnite zlasti, če imate gripo). Dovolj ga dobite s pol-urnim sprehodom, lahko pa tudi pojeste 3 jajca, ali 4 rezine dimljenega lososa.

Vitamin E: pospešuje odvajanje škodljivih radikalov iz telesa. Priporočamo vam, da dva- do tri-krat na teden pojeste pest lešnikov.

Za konec pa še nasvet. 50 do 70 odstotkov vitaminov se izgubi med kuhanjem. Če je le mogoče, jejte surovo sadje in zelenjavo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani