Interaktivni dodatki:






Datum: 6. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Ni šale z vrtoglavico! To morate vedeti ...

Vrtoglavica je eden od najpogostejših simptomov zaradi katerega bi morali takoj obiskati zdravnika ...

Res je, da so vrtoglavice s starostjo pogostejše, res pa je tudi, da se za nedolžno vrtoglavico lahko poleg migrene skriva še možganska kap, multipla skleroza, tumorji ... Vrtoglavica lahko nastane zaradi aritmije srca, srčnega popuščanja, pomanjkanja vitamina B12, sladkorne bolezni, hipoglikemije, nevropatije, anemije, bolezni ščitnice, bolezni oči ... Zelo pomembno je, da čim prej odkrijete vzrok. Seveda je lahko vrtoglavica tudi posledica poškodbe glave, preveč alkohola ali drog, vendar pri tem vsaj poznamo vzrok.

1. Vitamin B12
Če vas dajejo vrtoglavice, ki trajajo samo nekaj minut, potem poskusite jesti več vitamina B12. Vitamin B12 ali folna kislina je pomemben tudi zato, ker krepi imunski sistem in je značilen za živila živalskega izbora. Je topen v vodi, sodeluje pri presnovi maščob, krepi delovanje živčnega sistema, ima pomembno vlogo pri nastajanju rdečih krvničk, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost. Daleč največ tega vitamina najdemo v telečjih jetrih, pa tudi morskih sadežih. Samo za primerjavo: jetrca imajo 30-krat več vitamina B12, kot jajca, in 150-krat več, kot piščančja prsa. Pri vitaminu B12 je dobro vedeti, da mu toplotna obdelava ne škodi, stabilen je tudi na zraku, škodi pa mu le močna svetloba.

2. Jutranje vrtoglavice
Jutranje kratkotrajne vrtoglavice, ki trajajo največ nekaj minut (običajno manj kot minuto), so pogosto znak, da je telo prebolelo neko notranjo bolezen. Najhuje je, ko ljudje prebolevajo tovrstne bolezni, pa si ne vzamejo dovolj časa, da bi si telo nabralo energije, da se pozdravi. Če imate navado bolezni prebolevati na nogah in v polnem pogonu, potem se vam to lahko na dolgi rok močno kaznuje.

3. Menierova bolezen
Vrtoglavica zaradi Menierove bolezni ali motnje neznanega vzroka lahko traja več kot 20 minut, celo več ur. Poleg slabšega sluha in zvonjenja v ušesu občutite še rahlo bolečino v ušesu. Pogosto se to dogaja samo na enem ušesu, bolnik pa med hojo ne more prebrati napisov v izložbah, ker mu slika z vsakim korakom preveč poplesava. Poleg staranja, poškodbe glave in uživanja drog, gre lahko pri tem tudi za avtoimunske bolezni. Vse to zahteva obisk pri zdravniku.

4. Vpliv vremena
Nenadne temperaturne razlike, visoka vlažnost in vročina lahko povzročijo nenadno znižanje pritiska, kar povzroči vrtoglavico, v ekstremnih primerih celo nezavest. Do takšne vrtoglavice pride, ker telo potrebuje čas, da se prilagodi vremenskih spremembam in običajno ne traja dolgo. Nekaj minutne vrtoglavice so lahko tudi posledica slabosti in utrujenosti. Če torej k spremenljivemu vremenu dodamo izčrpavanje telesa (ne vzamete si časa za odmor, ali malico), temu pa sledijo motnje vida, luknjast spomin in težave pri logičnem razmišljanju, potem so vse to znaki sprememb v delovanju mišic. Iz tega se lahko razvijejo težave pri hoji, tresenje rok, mišična oslabelost, v 5 odstotkih pa so vse to simptomi multiple skleroze.

5. Duševne motnje
Vrtoglavica je lahko tudi znak duševnih motenj doma ali v službi. Če ste dlje časa preveč preobremenjeni in v duševni stiski, se lahko poruši duševno ravnovesje. Strah namreč pogosto botruje zelo hudim in neprijetnim vrtoglavicam. Vsekakor pa so tovrstne vrtoglavice predhodnica veliko hujšim težavam. Če je vzrok zanje v družini, imate velik problem.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani