Interaktivni dodatki:






Datum: 15. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj je dobro imeti velik nos?

Čeprav s pogledom v ogledalo niste povsem zadovoljni, lahko iz njih razberemo zelo pomembne informacije o organizmu. Večinoma se pojavijo, ko je še dovolj časa za ukrepanje!

Bodite sami svoj zdravnik. Vsako jutro še pred zajtrkom se poglejte v ogledalo. Kaj opazite? Pa nikar se ne zmrdujte, da lastnim izgledom, ker ima vsaka stvar svoj namen in, še bolj pomembno, pomen! Znate prepoznati sporočila, ki vam jih pošilja telo?

Dejstvo, da smo ljudje različni, je posledica okolja v katerem živimo in veliko stvari, ki danes ne veljajo za najbolj estetske, imajo svojo praktično razlago. Naj se ljudje še tako trudimo spremeniti svoj videz, se bo naše telo vedno prilagajalo stilu življenja in seveda vplivom iz okolice.

Ali ste vedeli, da Eskimi ločijo 50 odtenkov bele barve, so pa slepi za druge barve? Afričani bi bili na skrajnem severu skoraj popolnoma slepi, bi pa v svojem okolju prepoznali vzorec tigra.

Nos je naslednji pomemben primer. Afriški nosovi so majhni in potlačeni, da telo ne izgublja veliko vlage. Med tem, ko so severni nosovi večji, da se v nosni votlini lahko zrak segreje in očisti. A za nos velja še ena stvar ... ker je življenje na severu bolj izpostavljeno bakterijam in virusom, imajo nosne dlačice zelo pomembno funkcijo. Zadržujejo namreč mikroorganizme, ki nas v mrzlih mesecih napadajo od zunaj. Raziskave so pokazale, da ljudje z velikimi nosovi občutno manj zbolevajo za sezonskimi boleznimi.

Ko se boste naslednjič pogledali v ogledalo, bodite pozorni na bele kroge okoli očesne šarenice. Izrazitejši so, višji imate holesterol v krvi, lahko pa je to tudi znak povišanih maščobnih oblog (beri: shujšat bo treba, ker vaša trenutna teža postaja nezdrava za organizem).

Zjutraj, na tešče preverite tudi barvo jezika. Temen jezik pomeni, da se v ustih kopičijo bakterije, kar je posledica slabe ustne higiene, preveč kajenja, ali pretiranega jemanja zdravil (zlasti to velja za antibiotike - jemanje antibiotikov lahko v telesu povzroči nasproten efekt, saj antibiotiki uničujejo tudi zdrave celice).

Rumenkasta koža je znak sladkorne ali visokega tlaka. Svetlolasi lahko sladkorno bolezen prepoznajo tudi po izrazitejši rjavi barvi dlak po telesu, zlasti rokah. V tem primeru je potrebno izboljšati presnovo estrogena. Visoke vrednosti tega hormona poleg visoke teže tudi povečujejo tveganje za nastanek raka. Jest bi morali več semen, ribjega olja, sadja in zelenjave bogate z vlakninami, brokoli, rdeče vino, citruse ...

Izpadanje las in obrvi sta znaka, ki kažeta na hiperaktivnost ščitnice in njeno oslabljeno moč. Zaveznik ščitnice je zelena zelenjava, ribe in morski sadeži, zmanjšati pa bi morali gluten, kapusnice (zelje, ohrovt, cvetača, brokoli) in sojo.

In še na rdečico na obrazu bodite pozorni. Je namreč znak povečanega izločanja kortizola, ki spada med tako imenovane stresne hormone. Zaradi tega lahko prihaja do pogostih glavobolov in celo bolečin v križu. Po drugi strani pa nizka stopnja kortizola povzroča padec nihanja krvnega tlaka (nihanje tlaka je še bolj nevarno, kot stalno povišan tlak), poveča se stanje dehidracije, slabost, načet je imunski sistem ... Zelo pogosto je nizek kortizol (posredno tudi nihanje pritiska) znak tumorja na ledvicah.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
kortizol
 
estrogen
 
sladkorna
 
ščitnica
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani