Interaktivni dodatki:






Datum: 7. MAR 24 - DOBRO JE VEDETI

Sindrom suhih oči napadite s hrano

Razlogov za neprijeten občutek v očeh, ki mu pravimo suhe oči, je več: od predolgega dela z računalnikom do alergije in vrste neprijetnih bolezni. Kaj od tega je vaš vzrok?

Raziskave kažejo, da se praktično vsak kdaj pa kdaj sooči s sindromom suhih oči. In ne, to ni problem, ki bi nastal zaradi suhega zraka in centralne kurjave, pač pa se za tem lahko skriva kar nekaj neprijetnosti.

Statistika pravi, da se 30 odstotkov vseh starejših od 50 let in 50 odstotkov vseh starejših od 65 let večkrat sooči s sindromom suhih oči. Občutek je podoben mravljinčenju, ki ga spremlja srbečica. Prav tako je potrebno poudariti, da pri ženskah z zgodnjo menopavzo telo proizvede manj tekočine za solze, pa so suhe oči pogost pojav. Z njim se srečujejo tudi nosečnice, vse, ki jemljejo kontracepcijska sredstva in hormonske nadomestke.

Sicer pa so suhe oči povezane z različnimi avtoimunskimi boleznimi, kot so artritis, sladkorna, alergije vseh vrst, tudi bolezen ščitnice se lahko skrivajo za tem. Suhe oči dobimo tudi, ko predolgo gledamo v računalnik ali televizijo (znanstveniki pravijo, da se to dogaja že po 4 urah).

Če se vam suhe oči dogajajo takoj, ko vstanete, potem ste premalo spali, ali pa vam primanjkuje vitamina A. To pomeni, da morate jesti zeleno listnato zelenjavo (brokoli), ali pa oranžno zelenjavo (sladek krompir, korenje, buče).

Do suhih oči lahko pride tudi zaradi nezadostnega nivoja omega-3 maščobnih kislin v telesu. Priporočamo, da jeste lososa ali sardele z orehi.

Najpogosteje pa se sindrom suhih oči pojavlja, kadar nivo sladkorja v krvi močno naraste. Sladka solza namreč hitreje izhlapi.

In še na eno možnost moramo spomniti: suhe oči so, kar se simptomov tiče, predhodnica sezonskih alergij. Takoj, ko začutite neprijeten občutek na očeh, nemudoma preklopite na dieto, lahko tudi shujševalno, ki preprečuje alergije.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
vitamin A
 
sladkorna
 
alergija
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani