Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Je sok limete sploh primerljiv z limoninim?

Limete so zadnje čase zelo priljubljene, mnogi pa jih primerjajo z limonami, kar je narobe. Če bi poznali vsa dejstva, bi razumeli zakaj!

Limete sodijo v družino citrusov in veljajo za ene najbolj zdravih. Da, celo bolj od limon! Zato je primerjava z limonami lahko celo žalitev zanje. Limete so mnogo boljše!

Limete imajo kisel in za odtenek grenak okus, kaj je za citruse običajno in značilno. Pogosto jih uporabljamo v gostinstvu, poznamo veliko vrst pijač, kjer so limete bolj zaželene od limon, v zadnjem času pa zasedajo pomembno mesto tudi v medicini.

Zakaj?

1. Vitamin C
Sok limete ima ogromno vitamina C. V soku ene limete ga je 72,6 miligramov, priporočena dnevna količina pa je 60 miligramov. Vitamin C je ključnega pomena pri regeneraciji mišic, krepitvi imunskega sistema, krepitvi kosti in zob ... Prav tako vitamin C pomaga pri proizvodnji kolagena v telesu. Gre za beljakovino, ki je najpomembnejša za zdravje kože, sklepov, las, kit, vezi in hrustanca.

2. Antibakterijske lastnosti
Limete vsebujejo edinstveno aktivno snov flavonol glikozoid. Ta snov namreč preprečuje oksidacijo telesa in zato deluje tudi proti raku. Veliko bolje, kot vse limone sveta. Poleg tega so raziskave pokazale, da limete premagajo veliko več bakterij od limon. Limete so močnejše od mnogih bakterij, celo močnejših od takih, ki jim limone ne morejo do živega.

3. Proti raku
Citrusi so znana sredstva za boj proti raku, razlog pa je v veliki količini flavonoidov. To so namreč naravne sestavine, ki preprečujejo vdor rakavih celic, poleg tega pa limetin sok tudi bistveno upočasni razvoj vseh vrst tumorjev, predvsem možganskih.

4. Razstruplja
Limonoid je snov, ki zagotavlja boljšo encimsko aktivnost v jetrih, hkrati pa preprečuje razvoj škodljivih snovi. Vrsta raziskav je namreč potrdila, da limete veliko bolje razstrupljajo telo, kot limone. Limete bolj učinkovito pomagajo pri odvajanju strupov iz telesa s pomočjo urina.

Za konec pa stvar, kjer so limone vsekakor boljše!

Limone povzročijo krčenje želodca. Če na primer zjutraj na tešče popijete požirek ali dva svežega limoninega soka, se vam želodec skrči tudi za 36 odstotkov in več. Pri limetah ta pojav ni tako izrazit, zato boste z njimi počasneje hujšali.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani