Interaktivni dodatki:






Datum: 13. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Znebite se napihnjenosti in odvečne vode

Vsak pozna neprijeten občutek napetosti v želodcu. Seveda je za to kriva predvsem nepravilna prehrana in težave pri delovanju želodca. Kako se tega rešiti?

Poleti so problemi z želodčnimi težavami in odvečno vodo bolj izraziti in moteči. Predvsem zato, ker se več gibljemo, vsaka napihnjenost in bolečine v trebuhu pa nas pri tem ovira. Poleg tega smo poleti bolj obremenjeni s svojim zunanjim izgledom in vsak bi rad imel kak kilogram manj na tehtnici, vendar te stvari ne gredo tako hitro (ne pozabit, da je en kilogram enak 31.401 J (7500 kalorij) - toliko manj morate pojesti od svoje optimalne predpisane dnevne količine energije).

In še en problem je poleti bolj izrazit: zrak v želodcu predstavlja več možnosti za razvoj mikroorganizmov, nastanejo težave s črevesno floro, celo do resnih in trajnih poškodb lahko pride. Po drugi strani pa želodec ne more pravilno delovati, če teh bakterij nima. Zdrave bakterije namreč pomagajo pri razgradnji hrane, zato je prebava ključnega pomena ne samo za zdravje, pač pa tudi splošno počutje.

Kako torej stimulirati delovanje želodca in pri tem pospešiti odvajanje vode?

Vaja 1
Masaža predela nad popkom razbremeni želodec in zmanjša nastanek plinov. Približno 10 do 15 minut po jedi odmerite 4 prste nad popkom in ta predel 2 do 3 minuti masirajte v smeri urinega kazalca. Nato to isto ponovite z masiranjem v nasprotni smeri. Če ste vse pravilno naredili, boste v ustih začutili kiselkast okus, pa tudi več sline boste imeli v ustih. To pomeni, da vaš metabolizem dela s polno paro.

Vaja 2
Tudi pri tej vaji je popek ključnega pomena. V tem primeru si navidezno izmerite predel okrog popka, ki ima polmer velikosti vašega kazalca. Ta predel pritiskajte in masirajte po vsakem obroku približno 2 do 3 minuti in znebili se boste odvečne vode, pa tudi bolečine v želodcu bodo izginile, ali pa bodo vsaj občutno manjše. To vajo priporočamo vsem, ko se preveč najeste ...

Vaja 3
S to vajo boste pospešili delovanje črevesja in se hitreje znebili občutka odvečne teže v želodcu. Pri lahko hrani je sicer ta občutek bolj redek, vendar pa poleti jemo veliko suhe hrane, ki ni dobra za želodec (priporočamo, da občasno načrtno jeste jedi na žlico, da vsaj malo razbremenite svojo prebavo). Pri tej vaji odmerite predel 4 prste pod popkom in to točko pritiskajte in masirajte 2 do 3 minute v smeri urinega kazalca, nato pa še v nasprotni smeri. V primeru, da vse delate prav, bo napihnjenost in napetost v trebuhu hitro izginila.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani