Interaktivni dodatki:






Datum: 1. JUN 23 - DOBRO JE VEDETI

Je res jesti z rokami grdo in nevzgojeno?

Ste se kdaj vprašali, zakaj ogromna večina ljudi je z rokami? Mislite, da res to počno samo zato, ker so nevzgojeni in tako revni, da še za pribor nimajo?

Cela Azija, Afrika, tudi Južna in Srednja Amerika ... Cel svet je z rokami in se čudi Evropejcem, kako se pretvarjamo, da uživamo pri premetavanju pribora. Po njihovo se v resnici samo afnamo in delamo fine tam, kjer ne bi bilo treba.

Zakaj?

Prehranjevanje je zapleten proces v katerem sodelujejo vsa naša čutila. Le v primeru, ko so čutila sita, boste tudi vi zadovoljni. Vsekakor gre pri prehranjevanju za sodelovanje vida, vonja, sluha, okusa in dotika. Da, prav ste prebrali: dotik je ena od ključnih in osnovnih izkušenj, ki jo je razvil človek že v pamtiveku. Dotik hrane z rokami daje možganom celovito informacijo o hrani, ki jo uživa.

Dotik hrane je ključen, da prepoznamo temperaturo hrane. Zelo pomemben je tudi, da začutimo mehkobo in svežino. Dotiki pri prehranjevanju so zato ključnega pomena in ni prav, da dajemo prednost priboru. Seveda je pri rokah zelo pomembno, da si jih pred obedom temeljito umijete.

Sicer pa ajurvedski način holistične slike človekovega zdravja že tisočletja pripisuje rokam izredno pomembno vlogo. Roke so pa ajurvedi najpomembnejši naravni senzor. Palec je med drugim tudi povezan z vesoljem, kazalec z zrakom, sredinec z ognjem, prstanec z vodo in mezinec z zemljo.

Za konec pa še izsledki raziskave, ki je bila prvič narejena leta 1938, leta 2009 pa so jo v veliko večjem obsegu ponovili, tokrat pod okriljem svetovne zdravstvene organizacije WHO. Analizirali so namreč bakterije, ki jih ljudje zaužijemo med obroki (vključenih je bilo 18.000 sodelujočih iz 92 držav) in ugotovili, da je res, da imamo na rokah bistveno več bakterij, vendar gre večinoma za takšne, na katere je človekov prebavni sistem odporen. Raziskave je pokazala, da so veliko bolj problematične bakterije, ki jih najdemo na slabo očiščenem jedilnem priboru. Dokaz, da je temu tako, je epidemija trebušne gripe, ki se v zahodnih državah pojavlja v intervalih vsakih 7 let, glavni razlog širjenja okužbe pa pri WHO vidijo prav v nezadostni čistoči lokalov.

Zato: ko torej naslednjič vidite koga, ki je z rokami, ga ne obsojajte, pač pa se mu pridružite.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani