Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Ocvrta hrana je škodljiva. Kaj pa hrana ocvrta v olivnem olju?

Živimo v svetu, ko stvari hitro preveč posplošujemo, kasneje pa se izkaže, da ni povsem tako. Mar to pomeni, da je hrana ocvrta v olivnem olju tudi nevarna?

Ocvrta hrana velja za nevarno. Kadar hrano ocvremo v maščobi živalskega izvora, dileme ni. Škodljivo je. In to zelo! Kaj pa uporaba maščob rastlinskega izvora?

Na splošno namreč velja uporaba rastlinskih olj za bolj zdravo. Ocvrta hrana pa je škodljiva predvsem zaradi aldehidov, ki se tvorijo pri visokih temperaturah. Gre za preproste organske strukture, ki se vežejo s kisikom in ogljikom in prispevajo k razvoju bolezni, kot so sladkorna, bolezni srca in ožilja. Na splošno bi se morali aldehidom izogibati.
So pa znanstveniki iz Cardiff Metropolitan University naredili temeljito primerjavo hrane ocvrte s sončničnim, lanenim in olivnim oljem.

Za olivno olje namreč velja, da je izredno zdravo, vsebuje veliko antioksidantov, vendar to velja, ko je v hladnem stanju. Kaj pa se zgodi, če ga segrejemo na 190 stopinj Celzija, kolikor je običajna temperatura cvrtja?

Raziskovalci so ugotovili, da je v sončničnem in lanenem olju približno enaka količina škodljivih aldehidov, kvalitetno olivno olje pa jih ima 5-krat manj. Vendar je to posledica tega, ker procesi v olivnem olju potekajo počasneje, pa se zato tvori manj aldehidov.

Povedano z drugimi besedami: če olivnega olja ne segrevate več kot 5 minut, potem je v njem tako malo aldehidov, da skorajda ni nobene nevarnosti. Če pa olje segrevate več kot 10 minut, je v njem toliko nevarnih snovi, da je bolje ne jesti nič ocvrtega, četudi uporabite najkvalitetnejše olivno olje.

Vsekakor je olivno olje zelo zdravo, ocvrti hrani pa se kljub vsemu izogibajte.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani