Interaktivni dodatki:






Datum: 9. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj so pomembni prebavni encimi in kakšno vlogo ima pri tem trebušna slinavka

Dolgo je veljalo, da je hrana ključnega pomena za zdravje, vendar pa sta prebava in absorbcija hranljivih snovi v resnici pomembnejša. To pa je odvisno od prebavnih encimov.

Prebavni encimi so proteini, ki pospešujejo razgradnjo hrane, njihova naloga pa se začne že v ustih, ko žvečimo hrano in jo s tem pomagamo razgraditi. Številni drugi encimi se sprostijo skozi prebavni proces. Prebavni encimi razgrajujejo beljakovine, aminokisline in ogljikove hidrate vse tja do enostavnih sladkorjev (primer: saharoza vedno razpade na glukozo in fruktozo).

Ker pa večina prebavnih encimov nastane v trebušni slinavki, je to izredno pomemben organ v telesu brez katerega bi s polnim želodcem hrane dobesedno umrli od lakote. Samo če vam slinavka dobro deluje in imate dovolj encimov, lahko telo absorbira hranilne in zdravilne snovi. Če vam encimi ne delujejo dobro, ali vam jih primanjkuje, ob tem pa se brez razloga redite, imate povišan sladkor, povišan pritisk, ob tem pa ste neprestano lačni in utrujeni, potem morate hitro ukrepati. Razlogov za pomanjkanje encimov je lahko več, najpogostejši pa sta starost, pa tudi nezadostno delovanje trebušne slinavke.

K sreči pa se pri nas obstajajo kapsule s prebavnimi encimi. Kapsule nemškega proizvajalca Sanct Bernhard so povsem naravni. V bistvu gre za izvlečke ananasa in papaje obogatene z vitaminom C. Seveda bi vam priporočali uživanje svežega sadja, vendar pa živimo v času, ko večina sadja umetno zori in mu tudi umetno vzdržujejo obstojnost. O vitaminih v takem sadju ni ne duha, ne sluha.

Prebavni encimi pa niso pomembni samo za splošno prebavo, pač pa si z njimi pomagajo tudi športniki in vsi tisti, ki izgubljajo živce s shujševalnimi dietami, ki ne delujejo. Skrivnost je namreč v tem: če pustimo organizem stradati, se ta preklopi na varčevalni način in upanje po hujšanju splava po vodi. Zato nutricisti priporočajo, da jemo 5 obrokov ali več, ob tem pa seveda pazimo, da ne pojemo več energije, kot je potrebno. En obrok na dan, pa še ta pozno popoldan, je pravi strup za uspešnost diet.

In še na eno stvar je potrebno spomniti ob hujšanju s prebavnimi encimi: dodan vitamin C pozitivno vpliva na imunski sistem, pospešuje presnovo in ščiti celice pred oksidativnim stresom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani