Interaktivni dodatki:






Datum: 1. JUL 22 - ZANIMIVOSTI

Ura teka podaljša življenjsko dobo za 7 ur

Znanstveniki so spet spremenili mnenje o koristnosti teka.

Konec prejšnjega stoletja je bil joging glavna oblika rekreacije po celem svetu. potem je sledilo obdobje vzpona fitnes centrov, ker so kardiologi in drugi zdravniki ugotovili, da ura teka pred službo lahko slabo vpliva na počutje, povzroči pa lahko celo smrt. Približno 20 let nazaj so zato strokovnjaki priporočali fitnes, ki poteka pod nadzorom trenerja.

Nedavna obsežna raziskava, ki so jo naredili na Cooper Institute v Dallasu, pa je spet pokazala, da je tek zelo koristen in celo zaželen. Izmerili so, da si z vsako uro teka podaljšamo življenje za 7 ur, v povprečju pa tekači živijo 3 leta bolj dolgo od netekačev. Dejstvo namreč je, da tudi preveč teka ni koristno. Zdravniki, ki so še do nedavna zagovarjali fitnes, po novem priporočajo 45 minut do 1 ure lagodnega teka. Ni pomembna razdalja, pač pa čas, ki ga namenjate rekreaciji.

Ob tem pa ne moremo mimo domačih trendov. Med tem, ko je bil trend teka v svetu v upadanju, je tek postal za Slovence najbolj množičen šport. Priljubljenost teka pri nas ni bila še nikdar tako visoka. Morda tudi zato, ker je ta šport poceni, ker ga lahko izvajamo kjerkoli in kadarkoli, ne zahteva posebne infrastrukture in tudi trenerja ne.

A raziskovalci iz Cooper Instituta vendarle opozarjajo, da biti tekač ni enostavno. Paziti morate, da je telo enakomerno hidrirano čez cel dan, jesti je potrebno uravnoteženo hrano in paziti predvsem na nivo mineralov: železa, magnezija in drugih.

Očitno so sedaj proizvajalci prehranskih dodatkov na vrsti, da povečajo svoj zaslužek.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani