Interaktivni dodatki:






Datum: 27. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

Še ne povsem odkrita moč psiliuma in vojna proti kandidi

Psilium je najbolj naravni vir vlaknin kar jih poznamo, ki očisti debelo črevo, razstruplja, pomaga pri hujšanju in tudi pri vojni s kandido

Psilium oziroma indijski tropotec smo že nekajkrat uporabili v receptih na Vem, kaj jem. Najdete ga v receptu za kruh brez moke, narejen po LCHF (Beljakovinski kruh iz semen), pa tudi v zdravih polpetih iz bučk ... Ker vsebuje izredno veliko v vodi topnih in netopnih naravnih vlaknin, je zelo priporočljiv za vsakodnevno uživanje. Ker pa ne vsebuje glutena in ogljikovih hidratov, se pogosto uporablja pri receptih, ki so narejeni po LCHF (malo ogljikovih hidratov, veliko maščob - več o tem najdete v prispevku LCHF za začetnike).

Zdravilne lastnosti psiliuma so dokazane:

  • redna in zdrava prebava (večja gibljivost črevesja),
  • znižanje holesterola (o tem piše tudi Wikipedia),
  • zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni,
  • boljše razstrupljanje telesa.
Gre za eno najbolj čistih naravnih oblik beljakovin, kar jih poznamo. Psiliumu pravimo tudi indijski tropotec, ker so ga že pred tisočletji v Indiji uporabljali kot zdravilo. Deluje rahlo odvajalno, ima pa izjemno lastnost, da nase veže strupe in deluje čistilno. Prav zato ga ljudski zdravilci še danes uporabljajo pri zdravljenju driske, griže, vse vrste črevesnih okužb ...

Trenutno pa je psilium zelo iskan zaradi svoje vloge pri premagovanju težav s kandido (zoprna bakterija, ki povzroča kup nevšečnosti - napada živce, mišično tkivo, povzroča napihnjenost, zaprtje, bolečine v sklepih, v skrajni fazi pa celo raka). Zaenkrat še ni dokazov, da bi samo s psiliumom lahko odpravili kandido. Ker pa psilium poleg čistilne funkcije zagotavlja še večjo gibljivost črevesja, kar pomeni bolj zdrav in aktiven prebavni sistem, ki je najpomembnejši del pri boju proti kandidi, je indijski tropotec praktično nepogrešljiv. Če ste vse naredili, da bi se znebili kandide (prenehali jest sladkor), niste pa poskrbeli za aktivno čiščenje črevesja, potem se kandide ne boste rešili.

Najpomembnejša značilnost psiliuma je, da nase veže tudi do 10-krat toliko vode, kot je lastna teža, ob tem pa nastane želatini podobna sluz z močnim čistilnim in pomirjujočim učinkom (priporočeno je psilium namočiti v vodo tudi čez noč). Zaradi visoke vpojnosti vlage, je potrebno psilium vedno uživati z vodo. Priporočamo, da zjutraj na tešče ali namesto večerje zmešate 1 do 2 čajni žlički psiliuma s 3 dcl vode. Pustite stati vsaj 5 minut in popijte. Namesto vode lahko uporabite kefir ali jogurt, drugih dodatkov pa vam ne priporočamo.

Ker psilium vsrka veliko vlage, ga nikar ne jejte samostojno. Še posebej pazljivi bodite pri otrocih, ker lahko pride tudi do zadušitve, pa tudi odrasli ne pretiravajte, saj ima že ena žlička dovolj velik čistilni učinek.

Sicer pa se psilium uporablja tudi kot stabilizator v sladoledih, ali čokoladi, pogosto ga srečamo tudi v kozmetiki in kot rečeno v mnogih čistilnih in paleo / LCHF dietah. Če se boste odločili za nakup psiliuma, morate paziti na dve svari: zelo pomembno je, da kupite od preverjenega proizvajalca s kontroliranim poreklom, pred časom pa se je celo v lekarnah pojavila mešanica psiliuma in sladkorja, ki so ga celo zdravniki pogosto predpisovali (najbolj znana takšna nekoristna mešanica so bile kapsule metamucil). Zdrave vlaknine zmešane s sladkorjem so prava nutricistična neumnost! Vsekakor vam pri Vem, kaj jem priporočamo, da psilium uživate v naravni obliki.

In še nekaj si velja zapomniti: če niste pristaš umetnih vlakninskih dodatkov, potem je psilium pravi jackpot za vas. V samo dveh žličkah je kar 36 % dnevnih potreb po vlakninah, ki so popolnoma naravne in s kopico pozitivnimi učinki.



Še ne povsem odkrita moč psiliuma in vojna proti kandidi
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
psilium
 
kandida
 
vlaknine
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani