Interaktivni dodatki:






Datum: 27. AVG 21 - DOBRO JE VEDETI

Noni sok - zdravilo za vse bolezni

Ko se je pred 20 leti prvič pojavil v Evropi, je zavladala panika. Ali res obstaja univerzalno zdravilo, ki ga sodobna znanost ne pozna?

Ko je leta 1998 neko avstrijsko podjetje prvič uvozilo noni sok in ga poimenovalo "čudež južnega morja", je v Evropi zavladala panika. Veliko držav je nemudoma prepovedalo uvoz tega soka (najbolj sta izstopali Nemčija in Švica). Medicina se je na smrt prestrašila. Ali je res, da je noni sok najbolj univerzalno zdravilo, kar ga pozna človeštvo, sodobna znanost o njem ne ve ničesar?! Seznam bolezni, ki jih zdravi, je res impozanten.

Čez leta se je izkazalo, da noni sok le ni tako čudežen, kot so ga sprva reklamirali, čeprav vseh njegovih učinkov verjetno še lep čas ne bomo poznali. Razlog je preprost: že več kot desetletje se inštituti za varovanje zdravja trudijo dokazati škodljivost soka, pravih raziskav o vplivu na zdravje pa še vedno ni.

No, pravzaprav so. Nemški Pharmazeutische Zeitung namreč poroča večinoma o testih na živalih, skoraj nič pa o testih na ljudeh.

Čudno. Predvsem zato, ker sok že tisočletja uporabljajo zdravilci iz Indije, skoraj celotne Azije, Avstralije, Afrike in praktično iz vseh oceanskih otoških državic. Kako tudi ne, ko pa je noni sadež tropskih dežel.


Kaj je noni?

Noni je preprosto drevo, kjer je med velike zelene liste ujet svetel plod velik, kot kokošje jajce. Po vonju in okusu je sadež nekaj med gorgonzolo in domačim sirom. Včasih ima neprijeten, vselej pa rahlo oster vonj. A vonj nikakor ni merilo uporabnosti.

Leta 2003 je Evropska komisija sicer dovolila prodajo noni sokov, vendar pa je prepovedala navajanje trditev, da je sok zdravilen. Pravih znanstvenih dokazov, po mnenju birokratov iz Bruslja, namreč ni. Ker pa se na trgu pojavljajo vedno novi noni sokovi (iz Madagaskarja, Fidžija, Azije, Južne Amerike, Tahitija, Haitija), je zanje vsakič potrebno novo dovoljenje. Seznam noni sokov odobrenih v EU se stalno obnavlja in je še vedno na seznamu novih živil.

Medicinski učinki

Noni sok spremlja burna znanstvena preteklost. Eni potrjujejo izjemne medicinske učinke, drugi ne odkrijejo nobene povezave. Nekateri verjamejo, da je kseronin, ki ga je v tem soku nenavadno veliko, odgovoren za lajšanje težav pri diabetesu, artritisu, depresiji, debelosti in celo raku, spet drugi pa zmajujejo z glavo, ker resnih znanstvenih dokazov o njegovem vplivu na zdravje ni. Morda je še največ skrivnosti povezane z alkaloidom prokseronin, ki pa v znanstveni literaturi še ni natančno opisan, kaj šele raziskan (odkrili so ga leta 1985, pa o njem še vedno zelo malo vemo - vemo, da ga je veliko v ananasu, kjer pa mu priznavajo zdravilne lastnosti).


Prepoved oglaševanja noni soka kot zdravila velja tudi v ZDA. Leta 2005 so iz Avstralije poročali o treh primerih hudega vnetja jeter, ki naj bi nastala po zaužitju velike količine noni soka. Takrat so izdali priporočilo, da je največja dnevna količina 40 ml noni nerazredčenega soka na dan.

Zanimivo je, da je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) 6. septembra 2006 objavila poročilo preiskave, ki pravi, da je noni sok varen in nima nikakršnega škodljivega vpliva na jetra (več). kot bi nagajali Evropski komisiji, ki je bila nasprotnega mnenja. Pri EFSA so še zapisali, da ima sok podoben vpliv na zdravje, kot ostali sadni sokovi.

Da gre za res veliko zmedo na tem področju, dokazuje tudi spletna vladna stran Havajev, kjer so zbrana vsa imena istega soka (več). Evropski cenzorji tako nimajo pojma, kdaj kaj ocenjujejo. V Indiji noni soku pravijo ach, na Kitajskem ba ji tian, v Avstraliji awl, na Filipinih bankoro, na Fidžiju kura, v Afriki bumbo, v Dominikanski republiki coca, v Singapurju hai ba ji, na Tahitiju mona, na Tajskem yor ban, pri nas pa sadež poznamo pod imenom indijska murva. Prav zanimivo je, da sok pijejo praktično po celem svetu in ga tudi ljudski zdravilci pogosto uporabljajo za lajšanje simptomov, le v Evropi se ga branimo.

Ljudski zdravilci Indije, jugovzhodne Azije, Afrike in Avstralije z noni sokom zdravijo ginekološke težave, očesna vnetja, zastrupitve krvi, grižo, drisko, slabost, kolike, povišano telesno temperaturo, kašelj, sladkorno, bolezni jeter, vranice, astmo, artritis, konjunktivitis, septikemijo, tetanus ... Verjamejo, da je noni sok najbolj univerzalno zdravilo na svetu. Mnogi ga poznajo tudi pod imenom čudež južnih morij, kar očitno najbolj straši zdravnike.

Prav nenavadno je, kako visok zid si je Evropa zgradila glede noni soka. Da se ne bo na koncu izkazalo podobno, kot pri konoplji, ko je danes vsem jasno, da je po krivici getoizirana (mimogrede: povzroča manjšo odvisnost, kot sladkor in celo alkohol). Le redki vedo, da so pred stoletjem in pol proizvajalci bombaža zadali konoplji smrtonosen udarec. Takrat so namreč bili tekstilno vojno, kjer so zmagali proizvajalci bombaža, ki pa so igrali umazano igro (podobno kot pred 300 leti v vojni za sladila: ali bo zmagal med, ali javorjev sirup - zmagali so čebelarji in gozdarje spravili na rob propada).

Čemu koristi noni sok?

Do sedaj je bilo ugotovljenih približno 150 lastnosti noni soka. Največ se je s tem sokom ukvarjal dr. Ralph Geinicke, biokemični znanstvenik, ki je tudi dokazal vpliv prokseronina na imunski sistem. Prokseronin namreč preprečuje, da bi celice zbolele, jih popravlja in pospešuje njihovo regeneracijo.

V oktobrski številki Chemistry Central Journal iz leta 2009 je objavljena študija, ki jo je vodil dr. Neil Solomon, kjer je 75 % udeležencev poročalo o izboljšavah njihovih bolezni, po 3 mesecih pa je izboljšave opazilo 95 % udeležencev. Vse, kar so morali narediti, je, da so zjutraj na tešče popili 40 ml noni soka.

Več raziskav je tudi potrdilo, da ima noni anti-tumorsko aktivnost. Ne samo, da zavira nastanek tumorjev, pač pa jih tudi napada in zavira. Študijo je opravil Center za zdravstvene vede v State University v Louisiani.

Noni se šteje tudi kot bogat vir fitonutrientov. Damnacantal je eden teh, ki spodbuja dobro zdravje telesnih celic. Dokazano je, da spojina ohranja natančno velikost in obliko celic z nadzorovanjem njihove delitve. Znanstveniki so dokazali, da lahko damnacantal, spojina, odstranjena iz korena rastline noni, zavira kemični proces, ki pretvorijo normalne celice v rakave. V raziskavi, ki je bila objavljena junija 2006 v reviji Phytotherapy, je bilo ugotovljeno, da je sok noni zaustavil širjenje rakavih celic.


Študija, objavljena v Nutrition and Cancer leta 2009, je razkrila, da so se pri 200 kadilcih, ki so en mesec redno pili noni sok, zmanjšale spremembe, ki jih povzročajo kancerogene snovi v pljučih.

Skupina znanstvenikov z Univerze na Havajih je poročala, da se je nastanek tumorjev pri miših bistveno zmanjšal. Miši, ki so prejemali zdravljenje z noni, so živele 123 % dlje.

Dokazano je tudi, da Noni pomaga zmanjšati vnetja ter krepi vezi in kosti. Sok pomaga pri lajšanju oteklin in bolečin ter povečuje mobilnost.

Dejstva

Noni sok vsebuje naravne antibiotike: alizarin, antrakinon, aubin, protiglivične kaproske kisline in kapril. Vrsta raziskav poroča o pozitivnem vplivu noni soka na pandemijo in druge glivične okužbe z zaviranjem rasti glivic.

Dokazov v eno, ali drugo stran, je še veliko več. Dejstvo je, da zaradi pitja noni soka ni nihče umrl, če pa je bilo komu bolje, pa uradni inštituti zaslug ne pripisujejo noni soku.

Še vedno je namreč mnoge strah, da se morda res kdaj pojavi tako zdravilo, ki bodo nadomestila vsa doslej znana. Kot, da bi bilo kaj takega mogoče?!

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani