Interaktivni dodatki:






Datum: 5. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Zakaj se z leti redimo in to ni odvisno od hrane

Starejši kot smo, težje je shujšati, še težje pa ohraniti vitko postavo. To se dogaja vsem!

Vsakdo se je že na lastni koži prepričal, kako težko je shujšati, še težje pa ohraniti kilograme. To je brez trdne in močne volje praktično nemogoče. Najbolj presenetljivo pa je, da to pridobivanje kilogramov ni odvisno od hrane!

Dejstvo je, da se z leti začne mišična masa zmanjševati. Do 30. leta se mišična masa povečuje, nato začne upadati. Po 40. letu je upad mišične mase zelo očiten.

Temu procesu pravimo sarkopenija in je s starostjo pogojeno progresivno upadanje količine mišičnega tkiva in njegove učinkovitosti, kar se kaže kot manjša mišična moč, manjša jakost in slabša vzdržljivost.

Mišično maso nadomešča maščoba, to pa je izredno težko obdržati v okvirjih želenega. Poleg tega na debelost vpliva še sedeč način življenja (ki je z leti pogostejši - starejši smo, več sedimo), stres, pomanjkanje spanca ter nenazadnje tudi hormonske spremembe.

Da bi torej obdržali vsaj približno enako vitko linijo, brez dodatne telovadbe vsaj 2-krat na teden ne bo šlo.

Poleg tega morate telesu dati dovolj časa, da se mišice obnovijo in regenerirajo. Starejši smo, počasnejši so ti procesi, več spanca potrebujete.

In še tretji nasvet: jejte hrano, ki ima veliko nemastnih proteinov. Največ jih je v jajcih, ribah, mesu perutnine in seveda rastlinah z zelenimi listi, oreščki in semeni.

Nikakor ne preskakujte obrokov. Še zlasti ne pod pretvezo, da boste zvečer lahko na ta račun pojedli več energije!

Če samo štejete optimalnega nivoja energije, ne boste nikdar shujšali. Jesti morate namreč majhne in okusne obroke večkrat na dan, pri tem pa naj bodo obroki polni proteinov in vlaknin. Samo če boste jedli čez cel dan, bo vaš metabolizem delal dovolj hitro in bo odplakoval maščobe.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani