Interaktivni dodatki:






Datum: 2. OKT 21 - DOBRO JE VEDETI

Kaj pomeni, če imate nizko temperaturo?

Niso problem samo visoke temperature s katerimi telo poskuša dobesedno "skuhati" vsiljive bakterije. Veliko več nevarnosti se skriva za nizkimi temperaturami!

Naravno je, da telesna temperatura čez dan niha. Jutranja je povečini za 0,3 stopinje Celzija nižja, pri otrocih pa je lahko ta razkorak tudi 0,5 stopinje in več. Seveda pa je lahko vsako odstopanje od običajnih vrednosti indikator večjih problemov. Kako reagirati v primeru povišane temperature, je znano. Kaj pa narediti, če temperatura pade? Pa nikar si ne mislite, da je rešitev zgolj topla obleka in suha pižama.

Zdravniki opozarjajo, da je lahko znižana telesna temperatura celo nevarnejša!

Znižana temperatura je najpogosteje znak upočasnjene prebave. Ob tem velja poudariti, da za znižano temperaturo velja vse, kar je manj od 36,5 stopinjami Celzija. Poleg upočasnjene prebave je lahko nizka temperatura tudi znak motenj delovanja ledvic, jeter, lahko je posledica šoka, stresa, nespečnosti, sladkorne, preveč alkohola ... Poleg tega nizka temperatura tudi pomeni slabšo prekrvavitev in hladne roke in noge. Če tako stanje traja več dni, so lahko posledice zelo hude. Nizka temperatura prizadene predvsem srce, pljuča in možgane. Poškodbe so lahko trajne!

Nizka telesna temperatura je lahko tudi posledica umetne prekinitve nosečnosti, puljenja zob, zelo pogosta je ta težava tudi pri brezposelnih, kjer gre lahko za napade tesnobe, prav poseben stres. Vsi ti simptomi se pojavljajo pri vseh, ne glede na starost. Ker pa smo ravno v tem delu leta, ko so temperaturna nihanja izredno velika, je nizka temperatura lahko znak tudi virusna ali bakterijske okužbe, lahko gre za znak zastrupitve s hrano, anemijo ali pomanjkanje železa, stradanje, negativen odziv na dieto, psoriazo ali druge kožne spremembe in celo septikemijo (zastrupitev krvi). Posledica dolgotrajne znižane temperature so lahko redčenje las, krhki nohti, vnetje jezika, svetla koža, šibkost, utrujenost, inkontinenca, celo sepsa ...

Seveda na izmerjeno temperaturo vpliva tudi način meritve. Pri nas (in v Rusiji) je običajen način merjenja pod pazduho, kar je zelo nenatančno. V Zahodni Evropi običajno merijo v ustih, vendar je ta metoda problematična predvsem pri otrocih, ki med meritvijo odpirajo usta. Najbolj natančna metoda merjenja je v danki, vendar so tam izmerjene temperature običajno za pol stopinje višje.

Poleg tega ima vsak človek svoj naravni termometer in je za mnoge običajna temperatura lahko že pri 35 stopinjah, ko pa dosežejo 36 stopinj, pa so že zreli za bolniško. Vendar to še ni nič narobe.

Raziskave prav tako kažejo, da je znižana telesna temperatura zelo pogosta pri ženskah starejših od 50 let, poleg naštetih težav pa gre lahko tudi za problem počasnega delovanja žleze ščitnice ali hipotiroidizem. Problemi s ščitnico so pogosto pojavljajo tudi pri najrazličnejših hormonskih boleznih zaradi česar se poveča tudi število protiteles v krvi.

In še en podatek, ki so ga pokazale raziskave: ljudje z naravno nizko temperaturo živijo dlje.



Kaj pomeni, če imate nizko temperaturo?
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani