Interaktivni dodatki:






Datum: 24. FEB 22 - DOBRO JE VEDETI

Eritritol: sladkor brez energijske vrednosti in proti kandidi

Si lahko zamislite sladkor, ki nima energijske vrednosti, glikemični indeks je nič, ima pa antioksidativne lastnosti, ne povzroča kariesa ... Preverite, zakaj je eritritol tako pomemben pri LCHF.

Si ne morete zamisliti življenja brez sladkorja? Ste poskusili že z vsemi nadomestki, ste veliko brali o škodljivosti umetnih sladil in še več o škodljivem vplivu sladkorja na zdravje, trdnost zob, kosti, videz kože, najnevarnejša pa je zakisanost telesa in nevarna bakterija kandida, ki se hrani s sladkorjem? Ste se že kdaj vprašali, kako se znebiti tega strupa tretjega tisočletja?

Morda imamo rešitev za vas.

Eritritol je poliol, alkoholni sladkor, ki se pridobiva s fermentacijo sladkorja. To pomeni, da se ne razgrajuje v telesu in zato ne dviguje nivo sladkorja v krvi. Prav zato je zelo pogost pri diabetiki (tu je raziskava Acta Diabetologica, ki potrjuje, da je eritrotol prednostni sladkorni nadomestek), zadnje čase je zelo pogost pri dieti LCHF, pomaga v boju proti kandidi in drugim bakterijam ... A pojdimo od začetka.

Škotski kemik John Stenhous, ki je bil v prostem času tudi zavzet kuhar, je leta 1848 med iskanjem novih oblik sladkorja povsem po naključju odkril bel prah sladkega okusa in veliko lažje prebavljivega. Eritritol sploh ni bil opažen, še posebej, ker je Stenhousu uspelo odkriti nekaj izjemnih organskih barvil in celo organsko lepilo za kar je dobil celo britansko kraljevo medaljo. A v zgodovino se je zapisal kot izumitelj respiratorja.

O eritritolu pa nič.

Prav nenavadno je, da je prva serijska proizvodnja stekla šele leta 1990 v ZDA, šele leta 1996 pa je eritritol dobil odobritev ameriškega urada za prehrano, da gre za zdrav prehranski dodatek. To pa je sprožilo celo vrsto raziskav, ugotovitve pa so presenetljive.

Eritritol je naravnega izbor, brez umetnih dodatkov, ojačevalcev, po videzu in okusi pa celo spominja na kristaliziran sladkor. Danes vemo, da ne dviga krvnega sladkorja, ima glikemični indeks nič, ima 1 J (četrt kalorij) na gram - za primerjavo: kristaliziran sladkor ima 16 J (4 kalorij) na gram, ugodno vpliva na obnovo ožilja, ne vpliva na razvoj kariesa, ker ga ustne bakterije ne morejo presnoviti, poleg tega pa pomaga pri obnavljanju zobne sklenine (vir, ob tem pa ne spodbuja razraščanja črevesnih bakterij, zato je primeren tudi za bolnike s kandido. Eritritol ne povzroča demineralizacije kosti, ne obremenjuje trebušne slinavke in deluje kot antioksidant (vir).

Pa ne samo to!

Če sladkor povzroča zakisanost telesa, s tem pa tudi ugodne pogoje za rast rakavih celic, deluje eritritol povsem drugače. Več raziskav je namreč potrdilo, da eritritol ni kancerogen in ima največjo prebavljeno toleranco med polioli, kar je še posebej pomembno, ker edini med alkoholnimi sladkorji ne deluje odvajalno.

Seveda pa eritritol ni edini alkoholni sladkor. Poznamo še maltitol, ksilitol, sorbitol, manitol, vendar pa je eritritol najslajšo od vseh. Dosega 70 do 75 % sladkosti kristaliziranega sladkorja.

Ob tem je treba opozoriti še na slabo stran eritritola oziroma vseh alkoholnih sladkorjev. Nutricisti odsvetujejo uživanje eritritola na tešče, ker lahko povzroči napenjanje, vetrove, zastajanje vode v telesu in celo diarejo. Varna priporočljiva količina eritritola je 50 gramov (vendar nikdar več kot 80 gramov).

In kaj reči ob koncu?

Nek nutricist je pošteno pojasnil. Pred leti je strankam, ki niso mogli vzdržati brez sladkorja, svetoval naj si jedi in pijače sladkajo z medom, vendar tudi to zelo minimalno, saj ima med veliko energije in veliko fruktoze.

Potem je postala popularna stevia, vendar veliko ljudi ne mara njenega okusa, pa tudi cene so (še vedno) precej zasoljene.

Kot kaže pa eritritol nima stranskih učinkov, nima energije, njegov glikemični indeks pa je nič. Zdi se, da je to v tem trenutku najbolj varno, zdravo in predvsem naravno sladilo. Splača se ga preizkusiti.



Eritritol: sladkor brez energijske vrednosti in proti kandidi
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani