Interaktivni dodatki:






Datum: 21. NOV 23 - ZDRAVJE, LEPOTA

Koliko medu lahko pojeste na dan

Med je gotovo najbolj zdrava in naravna stvar na svetu, vendar pa, tako kot povsod, je tudi tukaj pomembno, da ne pretiravate.

Je pač čas, ko nas prestraši že najmanjši kašelj in mnogi takoj sežejo po medu, ki velja za enega najbolj učinkovitih varuhov imunskega sistema. A preden vam razkrijemo do kakšnega pomembnega odkritja so se dokopali nutricisti pri Womens Health, se spomnimo na nekaj zanimivih dejstev o medu.

Če želite, da vam med dejansko pomaga, potem morate razlikovati naravnega od umetnega (nekaj nasvetov najdete TUKAJ). Zelo zanimive so tudi kombinacije in sicer vodka, čebula in med, ali pa samo cimet in med, seveda pa vam toplo priporočamo v branje tudi prispevek V kakšnih primerih je med lahko škodljiv in takoj vam bo jasno, zakaj so nutricisti raziskali vpliv medu na organizem (med drugim: če med ni pravilno shranjen, nastopi efekt kvasa, tak med pa je zelo močno strupen).

Kot rečeno, so nutricisti Womens Health najprej zelo natančno analizirali sestavine, zmotila pa jih je visoka koncentracija sladkorja. Pri tem ne gra za tisti sladkor ki ga zviti trgovci dajejo v poceni "kitajski" med, pač pa je problematična fruktoza, ki jo je tudi v najbolj čistem in naravnem medu res ogromno.

Fruktoza ima namreč selo slab vpliv na organizem. Med drugim redi (močno redi!), povečuje tveganje za nastanek sladkorne bolezni, zelo očitno je, da spodbuja karies, pospešuje propadanje zob. Tudi na ostale kosti nima povsem pozitivnega učinka ...

Na koncu pridemo do spoznanja, da je potrebno uživanje medu omejiti. To še zlasti velja za jesenske mesece, ko uživanje medu močno naraste (jeseni pojemo tudi do 10-krat več medu, kot poleti).

S pomočjo kemijske analize so nutricisti oblikovali preprosto formulo s katero si lahko na hitro izračunate še zdravo količino medu. Namreč: svojo telesno težo delite z 10 in dobili boste število gramov medu, ki jih lahko zaužijete na dan!

Primer: če imate 60 kilogramov, potem lahko pojeste 6 gramov medu na dan, kar je približno ena žlica in pol.

Nutricistka Angela Lemond je spomnila, da si ljudje za zajtrk pogosto naredimo smuti, žlico ali dve medu pa dodamo ne da bi jo sploh stehtali. Večina sploh ne ve, koliko medu poje na dan (po raziskavah naj bi to počelo več kot 85 ljudi!).

Za konec pa si dobro zapomnite: vsaka stvar je lahko škodljiva, če z njo pretiravamo.

Še na eno stvar vas moramo spomniti: zakaj so nekateri medi poceni, drugi pa občutno dražji? Pri cenejših čebele letajo med sladkornimi kepami in travnikov sploh ne vidijo. Čebelnjaki so zaprti v sobe in pod umetno svetlobo. Donos takšnega panja je seveda nekajkrat višji, čebelje delavke pa delajo vse 24 ur na dan in ne vedo, kako izgleda pravi cvet.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani