Interaktivni dodatki:






Datum: 15. NOV 23 - DOBRO JE VEDETI

Za tretjino manj grip in prehladov ter zdravilo proti najhujšim boleznim

Beta-glukan je naravni polisaharid, ki je večinoma neprebavljiv, to pa neverjetno spodbudi imunski sistem. Celo tako zelo, da jih priporočajo rakavim pacientom.

Beta-glukan velja za najmočnejši naravni aktivator imunskega sistema in že v 72 urah od zaužitja poveča njegovo učinkovitost za 50 do 120 odstotkov! Čeprav veliko ljudi za beta-glukan še ni slišalo, pa je v strokovnih krogih to zelo priznana in raziskana učinkovina (doslej je bilo objavljenih več kot 14 tisoč raziskav - vir). Ena takšnih je med drugim pokazala, da beta-glukan v telesu aktivira ključne celice imunskega sistema, ki delujejo hitreje v prepoznavanju in uničevanju škodljivih patoegnih mikroorganzmov, katerim smo dnevno izpostavljeni.Tako denimo dnevno uživanje beta-glukana zmanjša simptome okužb zgornjih dihal tudi za 29 odstotkov. To pomeni tudi občutno manj nevarnosti za gripe in prehlade.

Ko v eni od mnogih raziskav skupini podgan dali radioaktivno označen beta-glukan in proučevali njegovo absorpcijo in tkivno porazdelitev, so presenečeno ugotovili, da se je 5 minut po zaužitju večina beta-glukana zadržala v dvanajsterniku in želodcu, zelo majhna količina (približno 0,5 %) pa je prešla v kri. To povzroči močan biološki odziv. Celo tako močan, da je izoliran beta-glukan priznan kot sredstvo dopolnilne terapije pri rakavih pacientih, ki se zdravijo s kemoterapijo ali radioterapijo. Beta-glukan namreč deluje radioprotektivno, stimulira hematopoezo, z angiogenezo zavira proliferacijo tumorskih celic in deluje citostatično.

Pri več tisoč pacientih so celo primerjali število krvnih celic v času, ko so prejemali le kemoterapijo in potem, ko so prejemali kombinirano terapijo z beta-glukani. Izkazalo se je, da se je število krvnih celic močno povečalo, še posebej belih.

Beta-glukan pa poleg tega tudi preprečuje absorpcijo holesterola iz hrane v želodcu in črevesju, skupaj z vitaminom C ščiti celice pred oksidativnim stresom in pospešuje regeneracijo, čisti telo pred plesnimi in paraziti. Na seznamu bolezni, kjer beta-glukan deluje preventivno in izboljša počutje so tudi alergije, astma, napihnjenost, crohnova bolezen, preprečuje pogoste gripe in prehlade, bolezni ušes, celo visok pritisk, težave z jetri, multiplo sklerozo, artritis, fizični in čustveni stres ter celo AIDS in druge virusne okužbe.

Najnovejše raziskave kažejo, da je beta-glukan zelo učinkovit tudi pri zdravljenju kožnih stanj, kot so dermatitis, ekcem, opekline in celo gube ...

Hrana, ki vsebuje največ beta-glukana so gobe (predvsem snežne gobe, shitake, maitake in chaga), zelena, korenček in redkev, vendar bi morali vsak dan pojesti več kot 2 kilograma korenčka, da bi zaužili količino beta-glukana.

Kaj pa stranski učinki?

Beta-glukan je poznan že več kot 50 let, zato so dobro poznani tudi njegovi stranski učinki. Ko so ga testirali na perutnini, ni bilo zaznati nobenega škodljivega učinka. Se pa pri ljudeh v redkih primerih pojavijo omotice, glavoboli, slabost, driska, prenizeka krvni tlaka in prekomerno uriniranje ...

In še zanimivost povezana z beta-glukanom. V Aziji so pred 50 leti začeli uporabljati naravne ekstrakte, ki so obetali, da bi lahko postali zdravilo prihodnosti. S temi ekstrakti so dosegali izjemne ozdravitve, pa tudi izboljšanja kopice drugih bolezni. Veliko univerz in državnih laboratorijev po celem svetu je preiskovalo te ekstrakte, vendar niso vedeli, katera učinkovina je tista, ki dosega tako neverjetne razultate. O beta-glukanu so šele leta 1983 prvič pisali japonski raziskovalci in ta snov je takoj postala del njihove uradne medicine.

Na Zahodu stvari tečejo nekoliko počasneje. Pri nas moramo najprej natančno vedeti, kaj počne vsaka molekula, kako dolgo in kako hitro deluje, šele potem lahko postane splošno sprejemljiva. Znano je, da Japonsko medicino najprej zanimajo rezultati, šele potem začno z raziskavami.

Ko so dr. Vaclava Vetvicka vprašali, ali ima beta-glukan mesto v medicini prihodnosti, je dejal: "Brez dvoma. Njegovi učinki so preveč pomembni, da jih ne bi uporabili pri zdravljenju hudih bolezni."

P.S.
Čeh Dr. Vaclav Vetvick je vodilni strokovnjak na področju raziskav beta-glukana, deluje v ZDA in je lastnik 5 mednarodnih patentov, Čehi pa imajo eno najvišjih stopenj ozdravljivosti rakavih bolezni na svetu.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani