Interaktivni dodatki:






Datum: 14. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kdaj ste bili nazadnje na razstrupljevalni dieti?

Vsaj enkrat na leto bi morali razstrupiti svoje telo ...

Detoksikacija, detoks oziroma razstrupljanje telesa izhaja iz predpostavke, da naše telo ne deluje povsem pravilno (to je pač posledica staranja in ni nič posebnega, doleti pa vsakogar). Ker so v procese razstrupljanja vpleteni želodec, jetra, ledvice, črevesje in koža, vse to še kako vpliva na naše zdravje. Ključno vprašanje pa je, ali se je mogoče z domačimi sredstvi, spremenjenim prehranskim režimom in prehranskimi dodatki znebiti strupov?

Če je to mogoče, potem bi bila medicina ob velik del posla.

Pri HCA so se zato odločili preveriti, ali domače razstrupljanje sploh deluje (preberite članek Detox Diets Debunked), kjer so preverili nekaj preparatov in nasvetov iz domače lekarne. Na koncu so prišli do zaključka, da je večja verjetnost, da si boste z razstrupljanjem pokvarili zdravje. In prav to je razburilo nutriciste.

Dejstvo je, da vsi organi, ki sodelujejo pri presnovi, pri zdravem človeku delujejo optimalno. Vsak poseg v njihov sistem dela zmoti ustaljen ritem. Ali je res, da mora po težki, obilni in pregrešni pojedini prejšnji dan slediti očiščevalna kura, naj vsak presodi sam.

Hrana, ki najbolj spodbudi samoočiščevalne procese je:


  • Avokado
    Avokado ima zelo veliko rastlinskih beljakovin in nenasičenih maščob, zato je dober za srce in ožilje, celi notranje poškodbe in je bistven za detoksifikacijo jeter.

  • Brusnice
    Imajo izredno veliko antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami in nestabilnimi molekulami oziroma prostimi radikali. Vse so so namreč simptomi, ki v skrajni fazi povzročijo raka. Preprečujejo tudi okužbe sečil, urejajo prebavo, še posebej odvajanje vode, urina.

  • Zelje
    Zelje ima visoko vsebnost žvepla, glukozinolator, ima veliko vitaminov, vlaknin in še posebej mineralov, kar je bistvenega pomena za ohranjanje črevesne flore.

  • Limone
    Začnite dan s sokom svežih limon, ker vas bo po kozarcu nesladkane limonade minila vsa lakota. Zelo dobro med drugim tudi ščitijo jetra, veliko vitamina C in antioksidantov pa izredno dobro topi in pomaga odstranjevati kemikalije iz telesa. Lupine limon, če so bio pridelane, so običajno bolj zdravi, kot si mislite.

  • Brokoli
    Zelo pomembno je, da veste, da gre za domač brokoli, ki je je najboljši surov. Je izredno učinkovit preprečevalec razvoja bolezni raka, metastaz, tumorjev ... Brokoli vsebuje dvakrat več vitamina C, kot pomaranče. Pri brokoliju je pomembno tudi to, da vsebujejo encime, ki urejajo in pospešujejo prebavo.

  • Česen
    Škoda, da ima tako močen volj, ker bi ga sicer pogosteje uporabljali. Mnogi zato raje uporabljajo izvlečke. Česnovo olje je zelo zdravilno.

  • Rdeča pesa
    Surova je sicer boljša za kuhanje, a pesa med drugim vsebuje tudi betacianinov, ki daje pesi značilno barvo, v resnici pa je to izredna razstopina za bolj proti raku, pospešuje delovanje jeter in žolča.

  • Grenivke
    Čeprav grenivke vsebujejo veliko sadnega naravnega sladkorja. Dobre so pri shujševalnih dietah, vendar raziskave kažejo, da bi za viden učinek hujšanja vsak dan morali pojesti 40 grenivk. So pa grenivke pomembne, zato, ker sta že dve na dan lahko izredno učinkovita zaviralca rakastih bolezni.

  • Sončnična semena
    Imajo visoko vsebnost vitamina E, semena pospešujejo razstrupljanje jeter, znižujejo holesterol, telesu dajejo energijo ... Sončnična semena so zelo priporočljiv prigrizek med obroki.

  • Leča
    Znižuje holesterol, uravnava nivo sladkorja v krvi, razstruplja telo in čisti notranje organe. Lečo so nekoč pogosteje uporabljali, danes pa smo nanjo skoraj pozabili.
Kot lahko vidite, očiščevalna hrana ni prav nič škodljiva. Celo zelo primerna je za krepitev zdravja. Problem je le, da bi za učinek na zdravje morali vsak dan pojesti 2 kilograma rdeče pese, 200 gramov česna in 4 kilograme zelja ... Hrana danes ima bistveno manj hranljivih snovi, kot jih je imela nekoč, česar nihče ne pove na glas, ker bi to pomenilo, da je človeštvo z intenzivno pridelavo hrane močno zavozilo svoj razvoj in obstoj. Posledice nespametnih odločitev bodo čutili naši zanamci.

Kaj pa lahko storimo danes?

Pomembno je, da razumemo, zakaj bi moral vsak človek vsaj enkrat na leto na očiščevalno dieto.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani