Interaktivni dodatki:






Datum: 9. SEP 22 - DOBRO JE VEDETI

Želatina v prahu - kolagen hidrolizat

Kolageni so v našem organizmu najbolj zastopana oblika beljakovin in glavna komponenta kože, vezivnega tkiva in kosti. Preverite, zakaj je pomembno, da vam kolagena ne zmanjka.

Verjetno ste pogosto slišali govoriti hkrati o kolagenu in želatini. Naj takoj razjasnimo, ko se kolagen razgradi, nastane želatina. Želatina tako vsebuje vse, kar vsebuje kolagen, vendar v razgrajeni obliki.

Kolagen v želatinasti obliki je bila ena prvih prehranskih dodatkov v kitajski medicini.

Dejstvo je, da telo samo tvori kolagen, vendar samo do 25. leta. Potem je kolagena vedno manj, posledice pa so precej dramatične. Kolagen je namreč ključnega pomena v človeškem sklepnem hrustancu, je pa tudi pomembna sestavina v koži, laseh, nohtih, kosteh in vezivnem tkivu.

Zadosten nivo kolagena ohranja dobro počutje, kondicijo, mladosten videz. Povezuje kosti v sklepe, gradi ovojnice okoli organov ter jih med seboj ločuje, povezuje kožo s strukturami pod njo, obija mišice, ščiti žile in živce.

30 odstotkov skupnih beljakovin v našem telesu so kolageni, ki se pojavljajo tudi v obliki netopnih vlaken. Testi so pokazali, da približno 80 odstotkov vezivnega tkiva tvorijo kolagenske nitke, ki pa so sestavljene iz aminokislin, ki preprečujejo izgubo vode v tkivih.

V mladosti se izguba kolagena hitro nadomesti, z leti pa postaja vse izrazitejša. Po 25. letu starosti telo povprečno izgubi 1,5 % kolagena letno. Zaradi pomanjkanja lahko pride tudi do neprijetnih degenerativnih sprememb. Najpogostejši znaki so odrevenelost, zategnjenost, artritis, mišične poškodbe in celo motnje v delovanju imunskega sistema.

Danes, ko se pričakovana življenjska doba podaljšuje, je uživanje kolagena, kot prehranskega dodatka, v določenih primerih nujno. Pomembno pa je, da se kolagen nahaja v hidrolizirani obliki, ker ga telo lažje prebavlja, v proces obnove pa se absorbirajo še ostale potrebne snovi.

Ste vedeli, da si lahko kolagen naredite sami doma?

Potrebujete poceni goveje kosti, ki jih približno pol ure pečete v pečici pri 200 stopnjah. Potem jih zalijete, da so kosti pokrite z vodo in jih kuhate še približno 4 do 5 ur. Nato to govejo juho najprej ohladite na sobni temperaturi, nato še v hladilniku. Ko se vse skupaj ohladi, odstranite zgornjo plast maščob, pod njo pa je še tanka pudingasta plast.

1 dcl tega govejega pudinga je po količini hranljivih snovi enakovredna žlički želatine v prahu.

Sami se odločite, katera metoda je priročnejša.



Želatina v prahu - kolagen hidrolizat
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani