Vrsta meda je odvisna od cvetov, ki jih čebele nabirajo. Pomemba je tudi obdelava in predvsem konzervacija medu. Pomemben je celoten postopek, zato noben med ni enak drugemu. Še več! Med se razlikuje tudi od vrste polnjenja in načina, kako je prišel do vas. Na splošno namreč velja, da 1 žlička medu (tehta 21 gramov), vsebuje 267 J (64 kalorij), 17 gramov ogljikovih hidratov in nekaj malega beljakovin, vlaknin in maščob. Najboljše pri tem je, da je vse rastlinskega izvora, a tudi pri medu ne smemo pretiravati (priporočeno je le 3 žličke na dan!).
Najbolj pomembno pri tem pa je vprašanje: ali med vsebuje gluten?
Gluten se namreč skriva v semenih nekaterih žitaric. Ker pa vsako nabirko medu ni mogoče nadzirati, so sledovi glutena praktično v vsakem medu. Res je da so količine minimalne in nekatere države dovolijo, da jih ni treba omeniti, zato je zelo pomembno, da ste pozorni na oznako "brez glutena". Če to na vašem medu ne piše, potem je gluten skoraj zagotovo prisoten.
Zapomnite si: če ne piše, da je med brez glutena, potem to pomeni, da gluten je.