Interaktivni dodatki:






Datum: 21. JUL 22 - DOBRO JE VEDETI

16 nasvetov, kako fotografirati hrano

Fotografiranje hrane je večja umetnost, kot se vam zdi, pozorni pa morate biti na stotine podrobnosti, ki vam lahko uničijo fotografijo. In ne pozabite: najpomembnejši pri fotografiji hrane je čas!

Kako na fotografijo ujeti svežino, slastnost, sočnost, okusnost, vznemirljivost hrane? Težko. Brez kilometrine praktično nemogoče. Po spletu je tovrstnih nasvetov nebroj, zbrali pa smo le nekaj najbolj očitnih.


Nasvet 1: Trenutno so trend fotografije hrane s temnim ozadjem.



Nasvet 2: Poznamo dve poziciji slikanja: ptičja perspektiva (neposredno nad hrano - gornja slika) in pasja perspektiva (predstavljajte si, kaj vidi vaš kosmatinec, ko kuka izpod pulta in spremlja vaš kuharski manever).


Nasvet 3: Vse jedi ne rabijo biti na krožnikih. Pravzaprav naj bo krožnikov, skodelic in kozarcev čim manj. Poudarek mora biti na hrani.


Nasvet 4: Če se vam pri rezanju torte, ali pite odlomi kak košček, tega nikar ne popravljajte. Drobni spodrsljaji bralcu povedo, da je recept primeren tudi zanj. Poglejte gornjo sliko, kako kapljica vroče čokolade drsi po vrču in kar kliče, da bi prst namočili vanjo.


Nasvet 5: Na hrano nikar ne zlivajte preveč dresinga, omak, nepotrebnih okraskov. Vedno je dobrodošlo, če hrano pokapljate z nekaj kapljicami olja, potresete nekaj zrnc sezama in dodatek majhen listič mete ... Začimbe (denimo: origano) vedno potresite tik pred slikanjem.



Nasvet 6: Slikajte tisti detajl, kjer so barve najbolj kontrastne (recimo: rdeč paradižnik, košček zelene solate in belega sira). Če hrana ni barvno kontrastna, jo dajte na kontrasten krožnik, ali žlico (svetle jedi na temne krožnike in obratno). Fotografija bele jedi na belem krožniku z belim prtom bo težko izstopala ...


Nasvet 7: Slikajte hrano, ko je še zelo, zelo vroča. Ko se hrana ohladi, pogosto izgubi svež videz. Je pa res, da vam s "svežino" ni treba pretiravati. Če že želite ujeti dim mamljivih vonjav, na to ne izgleda, kot da želite zadimiti celo kuhinjo.


Nasvet 8: Bralci vam bodo verjeli, da ste spekli 10 palačink in vam zato ni treba slikati celotnega pekača. Dovolj je samo ena palačinka, pa še za to bi bilo bolje, če bi ujeli kak tipičen detajl.


Nasvet 9: Bodite realni. Mislite, da vam bo kdo verjel, da bodo potem, ko boste spekli rogljičke iz listnatega testa, sveže jagode tako gledale iz zvitka?! Dajte no ...


Nasvet 10: Če je le mogoče, postavite jed na krožnik, da bo čim višja (jedi, ki se razlezejo po krožniku namreč vzbujajo občutek, da redijo).


Nasvet 11: Pogosto izgleda hrana bolje, če jo postavite na neko drugo hrano (kos kruha, rezina sira ...).

  • Nasvet 12: Nikar ne uporabljajte bliskavice (fleša).
  • Nasvet 13: To, kar ni na krožniku, običajno ni pomembno. Raje fotografirajte le kak detajl, a ne preveč blizu. Na sliki se vendarle mora videti za katero jed gre, pri tem pa ni dobro, da se vidi kos korita, štedilnika, umazane krpe pa so tako in tako največji fotografski greh.
  • Nasvet 14: Če je le mogoče, slikajte pri naravni dnevni svetlobi. Kuhinjsko okno je lahko idealen vir svetlobe, še posebej, ker poudari sence. Najslabša je svetloba s stropa.
  • Nasvet 15: Uporabite globinsko ostrino (oster naj bo samo detajl, ki ga želite poudariti, vse drugo naj bo zamegljeno). Če vaš fotoaparat te funkcije nima, lahko ta efekt naredite tudi v zmogljivejših risarskih programih (na primer: Photo Shop).
  • Nasvet 16: Krožniki, kozarci, žlice in ostali pripomočki naj bodo brezhibno čisti. Kristalne kozarce pred slikanjem vedno spolirajte, četudi ste jih ravnokar vzeli iz pomivalnega stroja.



16 nasvetov, kako fotografirati hrano
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani