Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Kako doma narediti sir Philadelphia?
Rubrika: Dobro je vedeti
Kako doma narediti sir Philadelphia?
Preprost kremast sir, ki jedem izboljša okus in je hkrati še zdrav in enostaven za pripravo. Domač je veliko boljši od kupljenega.

Ameriško mesto Philadelphia je postalo znano po filmu iz leta 1993, v resnici pa je svetovno slavo doseglo z dvema kulinaričnima specialitetama. Posebnost mesta so namreč mehke preste in svež kremni sir Philadelphia.

Philadelphio so prvi pričeli uporabljati italijanski prisljenci, leta 1930 pa sta brata Olivieri, ulična prodajalca hot-dogov, prva začela ponujati še govedino na žaru, ki sta ji dodala svež sir in veliko zelenjave.

Do danes je nastala množica sirov z različnimi dodatki in različnimi načini uporabe. Tokrat vam ponujamo preprost in hiter recept.

Sestavine:
  • 1 liter mleka
  • 1/2 litra jogurta
  • 1 jajce
  • ščepec soli
  • sok pol limone
Priprava:

Mleko posolite in ga postavite na štedilnik na srednje močen ogenj. Meh kuhanjem nenehno mešajmo.

Ko mleko zavre, dodajte jogurt in odstavite s štedilnika. Ko se mešanica ohladi, jo precedite skozi gazo. Pravzaprav pustite 15 do 20 minut v gazi, da odteče odvečna voda.

Nato dodajte surovo jajce in sok limone.

Vse skupaj dobro premešajte, hranite pa lahko več dni v hladilniku.

Sir Philadelphia lahko uporabite pri palačinkah, tortah in drugih slaščicah, zelo okusen je tudi kot namaz na kruh, ki ga potresete s svežo zelenjavo. Philadelphia popestri okus testeninam, solatam, dodate ga lahko tudi h krompirju, mesu pečenemu na žaru in celo k morskim sadežem.

Philadelphia je svetovno slavo doživela po letu 1970, ko so jo začeli distribuirati po celem svetu.

Še to: najstarejši recept za svež kremast sir je nastal leta 1583 v Angliji, leta 1651 pa še v Franciji.
vkj


Domač sir Philadelphia postopek
Kako narediti sir Philadelphia doma
Kremast sir recept
Philadelphia sir priprava
Sir Philadelphia recept








Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Dobro je vedeti
Se možgani zaradi pomanjkanja spanja starajo hitreje?
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Zdravje, lepota
Zmerno z oreščki, če ste na dieti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Dobro je vedeti
Mandlji: naravna zaščita pred žolčnimi kamni
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Zdravje, lepota
Več sadja, manjše tveganje za sladkorno bolezen?
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dobro je vedeti
Je spanje pomembnejše za vitkost kot prehrana?
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Zdravje, lepota
Dodatna ura spanca na račun omega-3
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Zdravje, lepota
Prehrana z visoko vsebnostjo maščob in tveganjem za raka
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Dobro je vedeti
Beta-glukani iz gob krepijo imunski sistem
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Dobro je vedeti
Katere pomembne minerale vsebuje tofu?
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Dobro je vedeti
Prehranjevalne navade za dobro koncentracijo
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Zdravje, lepota
Kateri športi zmanjšajo možnosti za bolečine v hrbtu?
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?
Zdravje, lepota
Koliko kilogramov moramo izgubiti, da to vidimo?
Zakaj ne bi smeli jesti paradižnika iz pločevinke?
Dobro je vedeti
Zakaj ne bi smeli jesti paradižnika iz pločevinke?
Kuhanje namesto cvrtja
Zdravje, lepota
Kuhanje namesto cvrtja
Kako zdravila za želodčno kislino vplivajo na ledvice?
Dobro je vedeti
Kako zdravila za želodčno kislino vplivajo na ledvice?
Se redite zaradi slabega zajtrka?
Dobro je vedeti
Se redite zaradi slabega zajtrka?
Zakaj so prigrizki tako nalezljivi?
Dobro je vedeti
Zakaj so prigrizki tako nalezljivi?
Kako stročnice pomagajo v boju z odvečnimi kilogrami
Dobro je vedeti
Kako stročnice pomagajo v boju z odvečnimi kilogrami
Kako najbolje skuhati brokoli?
Dobro je vedeti
Kako najbolje skuhati brokoli?
Preveč vitamina B9 oslabi imunski sistem?
Zdravje, lepota
Preveč vitamina B9 oslabi imunski sistem?




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor