Vem, kaj jem - portal o zdravi hrani, zdravju, lepoti in zdravem načinu življenja
Išči
Domov
Rubrika:

Blog

Šunka, pršut in hrenovke na zatožni klopi

Je res vsega krivo rdeče meso? So v paštetah res sami strupi, v klobasah snovi, ki povzročajo raka, v hrenovkah pa ... Joj, ko bi vedeli, kaj vse ljudje govorijo, pa jih še naprej veselo jemo ...


Članek je bil ustvarjen leta 2015, letos smo že preverili nekatera dejstva, preostali del pa bomo kmalu še dopolnili in nadgradili. Trudimo se, da bi bili članki na Vem, kaj jem ažurirani z najnovejšimi dognanji. Sodobna znanost namreč skoraj vsak dan odkrije kaj novega ...

Kar zgrozila sem se, kako odgovorni v Sloveniji sprejemajo dejstvo, da je svetovna zdravstvena organizacija umestila rdeče meso med najbolj kancerogena živila. Večina je namreč nonšalantno pokomentirala češ, saj to ni nič novega. "Da so rdeče meso in procesirani mesni izdelki škodljivi, vemo že 10 let, a če jemo zmerno in raznoliko, ne bo škode," je med drugim dejala doktorica Maja Primic žakelj iz Onkološkega inštituta.

To, kar me je zmrazilo, je dejstvo, da ves ta čas ni nihče ukrepal. Pa ne tako, da bi prepovedali prodajo mesnih izdelkov, ali si, tako kot pri sladkih pijačah, izmislili davek na meso. Po mojem mnenju tiči zajec v povsem drugem grmu.

Spomnim se, ko je moja babica kisala mleko. Bila je za prst debela smetana in takšne skute danes ne delajo več. Prav tako se spominjam, kako je včasih meso zasmrdelo že po nekaj urah, danes pa cel teden visi v mesnicah in je še zmeraj "sveže". Beremo tudi, da 41 % slovenske pšenice vsebuje ostanke pesticidov, 26,9 % pa jih je celo nad dovoljeno mejo. Seveda, zdravstvena inšpekcija ne dovoli, da bi taka pšenica pristala na naših mizah, a zrnje zagotovo ne gre v nič. Za živino je vse dobro, so govorili stari ljudje. Spomnim se tudi sadja, kako je včasih hitro gnilo, danes pa so celo jagode, ki svežino ohranjajo le nekaj ur, več dni po tem, ko jih prinesete iz trgovine, videti čvrste in napete.

Ni treba biti Nobelov nagrajenec, da bi razumeli, za kaj gre. Ko sem pred časom pripravljala članek Kaj farmacevti skrivajo pred javnostjo, država pa jim pri tem pomaga, sem naletela na zaskrbljujoč podatek, da so v 90 % mladega švicarskega goveda našli sledove antibiotikov. Seveda bi slovenski minister za kmetijstvo Dejan židan ob tem dejal, da tega v Sloveniji ni, ker inšpekcije dobro opravljajo svoje delo, kmetje pa so tudi dovolj pametni, da ne bi pljuvali v lastno skledo. A kaj, ko pa po drugi strani kmetje sami priznavajo, da brez škropiv ne bi bilo pridelka (brez pridelka pa ne plačila davkov).

Skušam si predstavljati svet brez pesticidov.

Polja bi bila siromašna, plodovi neprivlačni, meso bi smrdelo, smetana bi čez dan, dva splesnila ... Trgovci bi prej kot v enem tednu propadli, ker bi jim tri-četrt izdelkov zgnilo, ljudje pa bi umrli od lakote, ker pojemo več, kot potrebujemo (beri: pridelamo po naravni poti). Dejstvo je, da smo svet pripeljali tako daleč, da brez pesticidov ne moremo (pre)živeti.

Odpira pa se mi še eno vprašanje: komu so se pridelovalci klobas, šunke in pršuta zamerili?

Interes, da poraba rdečega mesa in procesiranih izdelkov upade, imata zagotovo ribiška in perutninska lobija. Tudi ekologi imajo raje 100 kokoši, kot eno kravo. 100 kokoši, namreč, s prdenjem ustvari pol manj metana, poje tri-četrt manj hrane in vode in še hitreje raste (po 40 dneh so vse kokoši vzgojene na farmah kot Arnoldi Schearzeneggerji, ki nosijo jajca).

Kako se izviti iz pesticidovskega klopčiča?

Bojim se, da smo priča Jevonsonovem paradoksu (o tem smo pisali v prispevku So miti o gojenih ribah resnični), ki v primeru pesticidov potrjeno drži: čeprav kmetje vsako leto manj škropijo in si manj pomagajo z umetnimi snovmi, je poraba fitofarmacevtskih sredstev v porastu.

Ta logika je težko razumljiva.

Naj za konec parafriziram besede direktorja nuklearne elektrarne Krško Staneta Rožmana: probleme, ki nam je povzročila kemija, lahko rešimo le s kemijo.

Poti nazaj več ni, so le še različne interpretacije neizbežnega.
Biserka


Ekologi
Pesticidi
Procesirani mesni izdelki
Rdeče meso
Zdravstvena inšpekcija












4 šokantna dejstva o sladkorju
Dobro je vedeti
4 šokantna dejstva o sladkorju
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Dobro je vedeti
4 znaki, da zaužijete preveč soli
Hrana, ki pospeši presnovo
Dobro je vedeti
Hrana, ki pospeši presnovo
Zdravje kože: 5 najslabših živil
Zdravje, lepota
Zdravje kože: 5 najslabših živil
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
Dobro je vedeti
5 živil, ki zadržujejo maščobne obloge
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
Dobro je vedeti
7 stvari, ki jih nikoli ne smete početi po obroku
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
Dobro je vedeti
4 razlogi, zakaj morate takoj nehati uporabljati plastične posode
7 spomladanskih superživil
Dobro je vedeti
7 spomladanskih superživil
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
Zdravje, lepota
8 živil, ki čistijo kri in razstrupijo telo
5 živil, ki upočasnijo rast las
Dobro je vedeti
5 živil, ki upočasnijo rast las
6 skrivnosti za pohitritev  metabolizma in večjo porabo kalorij
Dobro je vedeti
6 skrivnosti za pohitritev metabolizma in večjo porabo kalorij
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
Dobro je vedeti
5 stvari, ki vam jih tehtnica nikoli ne pove
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
Dobro je vedeti
4 presenetljive koristi jogurta, ki jih verjetno še niste poznali
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Zdravje, lepota
3 hormoni, ki (lahko) preprečujejo hujšanje
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
Dobro je vedeti
Resnica o pšenici in njenem vplivu na vaš pas
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
Dobro je vedeti
10 živil, ki pomagajo obvladovati apetit in podpirajo hujšanje
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Zdravje, lepota
8 superživil za dober videz, dobro zdravje in hujšanje
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
Zanimivosti
Kaj se zgodi, ko vsak dan pojeste tri banane na dan?
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Zanimivosti
4 stvari o sebi nikoli ne smete razkriti drugim
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!
Dobro je vedeti
Te hrane nikoli ne pogrevajte! Lahko postane nevarna za zdravje!




Copyright (c)
VemKajJem.si
Marec 2025
π
puščica gor