Interaktivni dodatki:


(Wikiihealth.com)



Datum: 7. JAN 24 - ZANIMIVOSTI

Kje najdemo karotene in za kaj so dobri

Karotene pogosto imenujemo tudi eleksir mladosti, korenček pa ni edina zelenjava z veliko vsebnostjo ...

Karoteni spadajo v skupino nenasičenih ogljikovodikov, največ pa ga je prav v povrtninah, listih in koreninah, ki imajo rdečo, rumeno-oranžno ali temno zeleno barvo. Poznamo alfa karoten, beta karoten, gama karoten in ksantofil beta kriptoksantin, poleg zelenjave omenjene v nadaljevanju, ga je veliko še v jajčnem rumenjaku.

Korenček
100 gramov korenčka vsebuje 7 mg karotenov, kar je največ med vso povrtnino. Poleg tega ima korenček še veliko fosforja, magnezija, kalcija, železa, vitaminov B, C in K. Če je le mogoče, si vsako jutro nastrgajte en korenček, dodajte sok limone in žličko medu. Vse skupaj dobro premešajte. Tako boste največ naredili za svojo lepoto.

Drobnjak
100 gramov drobnjaka vsebuje sicer samo 2 mg karotenov, vendar pa ima v primerjavi s korenjem več vitaminov in mineralov (še posebej magnezija in kalcija). Drobnjak je najmanjša vrsta užitnih čebul, glede zdravilnih učinkov pa je zelo podoben česnu, le da nekoliko šibkejši. Zelo dobro uravnava prekrvavitev, deluje pa tudi kot poživilo.

Sladka rdeča paprika
100 gramov sladke rdeče paprike vsebuje 2 mg karotenov, veliko kalija, fosforja, žvepla, magnezija, železa, silicija, natrija, cinka in klora. Poleg tega ima paprika manj ogljikovih hidratov (paprika 25 J (6 kalorij), korenček 41 J (10 kalorij) ), malenkost manj sladkorja (4,2 g, korenček pa 4,7 g) in prav nič saharoze (korenček je ima 3,6 g). Paprika spada med najbolj zdravo zelenjavo z našega vrta.

Solata
100 gramov zelene listnate solate vsebuje 1,8 mg karotenov, veliko vitamina C in A, folne kisline, veliko mineralov ... Prednost solate je, da je lahko pojemo zares veliko, ker jo lahko kombiniramo s praktično vsemi jedmi (kot samostojna jed, v kombinaciji s testeninami, kot dodatek k mesu, ribam, odlično se ujema s siri in jajci ...).

Kje še najdemo karotene?
Nekaj karotenov najdemo tudi v drugih povrtninah. 100 gramov buč vsebuje 1,5 mg karotenov, zelena paprika 1,2 mg, stročni fižol 0,4 mg, lubenice in rdeče zelje 0,1 mg ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani