Interaktivni dodatki:


Zelena barva razkriva, da ima plod izredno veliko hranljivih snovi. Pistacija ni samo dodatek k jedem, pač pa tudi glavna sestavina za samostojne jedi.
Zelena barva razkriva, da ima plod izredno veliko hranljivih snovi. Pistacija ni samo dodatek k jedem, pač pa tudi glavna sestavina za samostojne jedi. (0.tqn.com)



Datum: 13. APR 22 - DOBRO JE VEDETI

Kako dobro poznate pistacijo?

Proizvodnja pistacije se vsako leto podvoji, skrivnost pa je v hranljivih vrednostih teh majhnih lupinic in v slano-sladkem okusu

Do leta 2010 so največ pistacije na svetu pridelali v Iranu, danes pa so vodilne ZDA. Pred letom 2010 so namreč Američani na leto pojedli za 200 milijonov dolarjev pistacij, sledilo je nekaj znanstvenih in malo manj znanstvenih raziskav, ko je svet izvedel za skrit potencial oreščkov, danes pa je trg pistacij samo v ZDA vreden že skoraj milijardo dolarjev.

Kakšne skrivnosti skriva pistacija?

Ali ste vedeli, da ima ena lupinica 12 do 16 J (3 do 4 kalorij) in je neprecenljiv rezervoar kalija, ki nase veže stresni hormon kortizol in (slab) holesterol. Prav zaradi tega pistacijo priporočajo bolnikom z rakom, diabetesom in ljudem, ki so pod stresom.

Pistacija vse bolj izrinja orehe, ker ne povzroča želodčnih težav, najbolj ambiciozno pa so jo v kuhinji začeli uporabljati Kitajci. Po hranljivih vrednostih in raznovrstnosti jedi, ki jih lahko naredimo iz pistacije, so ti plodovi podobno univerzalno uporabni kot krompir in riž. Tako danes pistacije najdemo na picah, testeninah (izredno dobro se ujema s parmezanom), med sadjem je okus marelice kot nalašč za pistacije, krona vsega pa so školjke s pistacijo.

In še pomembno opozorilo: pistacije so seveda zdravilne, če jih sami luščite.



Kako dobro poznate pistacijo?
Pistacija raste na podobnih nizkih drevesih, kot oljka. (alanandpan.wordpress.com)

Kako dobro poznate pistacijo?
Med pra3enjem rdeea zunanja lupina odpade in ostane samo slano-sladka lupina. (alanandpan.wordpress.com)
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani