Interaktivni dodatki:


S kapo oziroma klobukom na glavi, učinek sonca ni pravi. Prav tako nam lahko kreme za sončenje prej škodujejo, kot koristijo. Sončna očala so tudi samo razvada. Strup za kožo pa so velike temperaturne razlike med vročino na soncu in klimo.
S kapo oziroma klobukom na glavi, učinek sonca ni pravi. Prav tako nam lahko kreme za sončenje prej škodujejo, kot koristijo. Sončna očala so tudi samo razvada. Strup za kožo pa so velike temperaturne razlike med vročino na soncu in klimo. (Picdn.net)



Datum: 17. JUN 23 - ZANIMIVOSTI

Kako sonce vpliva na naše zdravje in počutje?

Najboljši način za razstrupljevanje telesa (če pojeste preveč industrijsko predelane hrane), je sonce. Če imate glavo 20 minut izpostavljeno močnemu soncu, se v telesu aktivirajo čistilni procesi.

Po medijih zadnje čase veliko slišimo o kožnemu raku, o nevarnostih sonca in podobnem. Vsi v en glas svetujejo, da se zadržujte v senci, kar je seveda popolna neumnost. Namreč, ni problem v soncu, pač pa v nas samih. Tisti, ki najprej pol ure ležijo v solariju in gredo potem na plažo, morajo računati tudi z zapleti. Naše telo, še posebej pa koža, tudi potrebuje počitek in sprostitev in ni lepšega darila, kot če si po osmih urah dela v pisarni privoščite pol ure nastavljanja soncu.

Kot rečeno, ni potrebno, da skočite v kopalke in poležavate ob bazenu. V možganih imamo centre, pa tudi žleze, ki črpajo energijo prav iz sonca. Še posebej velja to za zastrupitve s težkimi kovinami.

A sonce ima še več blagodejnih učinkov ...

Sonce kot zdravilo

O zdravilnih učinkih sonca so pisali že stari Grki. Začetnik zahodne medicine Hipokrat je bil me drugim tudi utemeljil metodo helioterapijo. Gre za zdravljenje s soncem. Prav vse stare civilizacije od Grkov, Rimljanov, Egipčanov in Indijcev so vedele, da se rane hitreje celijo na soncu. Celo v 20. stoletju so helioterapijo uradno uporabljali po celi Evropi za zdravljenje tuberkuloze, rahitisa, kožnih poškodb in seveda za celjenje ran.

Danes vemo, da je Sonce lavni vir vitamina D.

Morda niste vedeli, a 80 % ljudem na svetu primanjkuje vitamina D Problem je še zlasti očiten v zahodnem svetu, kjer se večino časa skrivamo pred soncem, ko pa smo na soncu, pa običajno pretiravamo. Pomanjkanje vitamina D se najbolj odraža v slabih kosteh, osteoporozi, slabih zobeh, celo avtizem se lahko razvije pri otrocih, ki so premalo na soncu, da o depresiji in boleznih srca niti ne govorimo. Sonce prav tako krepi imunski sistem ter celo ureja prebavo in prekrvavitev. Vse to samo zato, ker sonce blagodejno vpliva na kožo.

Znano je tudi, da veliko sonca pomaga pri nespečnosti, pomaga, če vas mučijo nočne more. Veliko sonca priporočajo tudi pljučnim bolnikom, še najbolj očitno pa se sonca "razveseli" naše lasišče. Več kot smo na soncu, gostejše lase dobimo.

Sonce je hormon sreče

Zdravilci so že pred stoletji sonce imenovali tudi hormon sreče, čeprav niso vedeli zakaj. Sodobna znanost je to pred nekaj več kot sto leti tudi potrdila. V možganih imamo namreč posebno žlezo, ki se imenuje epifiza, izloča pa serotonin, ki v telesu povzroča lagodje in prijeten občutek. Že 20 minut izpostavljenosti soncu ustvari epifiza dovolj hormonov sreče, da se telo pomiri, popustijo napetosti, popusti napetost v mišicah, izboljša se razpoloženje in poveča apetit.

Da, prav ste prebrali: sonce tudi redi.

Za konec pa še opozorilo: Če hodite pozno spat, pozno vstajate, ste cel dan v zaprtem prostoru, direktno sončno svetlobo pa vidite zgolj izjemoma, potem imate velik problem. Naše telo je namreč narejeno, da sledi ritmu sonca. Tudi delovanje notranjih organov, prebave in predvsem delovaje možganov je povezano s soncem.

Vsak drug vsiljen ritem lahko poruši notranje ravnotežje.

In smo spet pri hektičnem življenjskem slogu, za vse pa je krivo sonce.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
sonce
 
helioterapija
 
zdravje
 
Hipokrat
 
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani