Interaktivni dodatki:






Datum: 12. OKT 23 - DOBRO JE VEDETI

Nevarni aditivi

Ali veste, kateri E je najnevarnejši? Pravzaprav sta dva: E-249 in E-250. In kje ju najdemo? V paštetah, hrenovkah, suhomesnih izdelkih ...

Pod oznako E-249 se skriva kalijev nitrit, pod E-250 pa natrijev nitrit. Oba dodatka sta označena z rdečo in sta v nekaterih državah prepovedana, a ju kljub vsemu najdemo v paštetah in suhomesnih izdelkih. Skoraj povsod po svetu je njuna uporaba prepovedana v hrani za dojenčke, zdravniki pa odsvetujejo uživanje tovrstnih proizvodov tudi otrokom do 11 let.

Problem nitritov je, da zmanjšujejo sposobnost prenašanja kisika po telesu, kar povzroča zasoplost, vrtoglavost, otroci se zaradi tega bolj redijo, obstajajo pa tudi dokazi, da povzročajo raka.

Zakaj je zgodba o nitritih pomembna za Slovence?

Pred leti se je namreč zgodilo, da so velike količine mesa, ki mu je potekel rok uporabnosti, končale v paštetah in hrenovkah. Tega za primer Slovenije ni dokazal nihče, so se pa s pepelom posipali na Hrvaškem, kjer je Dario Lasić, priznan hrvaški nutricist, v intervjuju za Jutarnji list med drugim povedal: "Znano je, da je meso, ki se uporablja za klobase, paštete in druge mesne izdelke, staro več let, v glavnem pa gre za ostanke iz klavnic ..."

Ker je tudi danes zaradi vsakoraznih kriz na trgu veliko hrane s pretečenim rokom uporabe, je ključno vprašanje, kaj smo se doslej naučili iz podobnih afer?! Za začetek vsaj to, da se ni dobro zanašati na učinkovitost inšpekcijskih služb. Kar boste sami storili zase, na to edino lahko računate.

Za začetek pa: ne kupujte izdelkov z nitriti.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani