Interaktivni dodatki:






Datum: 17. OKT 21 - ZANIMIVOSTI

Zemljevid, kako čustva vplivajo na zdravje

Premalo se zavedamo, da naše misli in čustva tudi vplivajo na naše zdravje. Pravzaprav smo res sami svoje sreče kovač, zato dobro premislite, ko se boste naslednjič razjezili in zakaj

Naša čustva ustvarjajo zelo močne pritiske na telo in dobesedno motijo njegovo delovanje. Pa ne samo to! Čustva lahko tako obremenijo življenjske procese, da lahko to pripelje do težkih bolezni s tragičnim koncem. Namreč, če pozorno pogledate zemljevid na kateri predel telesa čustva najbolj vplivajo, boste videli, da se največ stvari dogaja v okolici srca.

Na univerzi Aalto University na Finskem so poleti 2013 analizirali 701 udeleženca pri katerih so merili 13 čustvenih stanj. Večinoma so testirancem pripovedovali različne zgodbe, predvajali so jim različne filme, pogovarjali pa so se z ljudmi, ki so tudi z obrazno mimiko pri testirancih vzbujali različne občutke. Raziskovalci so pri udeležencih ves čas merili temperaturo in vlago na različnih mestih.

V raziskavo je bilo zajetih šest osnovnih čustev (jeza, strah, gnus, veselje, žalost, presenečenje) in sedem sestavljenih (tesnoba, ljubezen, depresija, prezir, ponos, sram, zavist).

In kako se bere zemljevid bolezni zaradi čustev?

Preprosto. Bolj kot gre barva proti rumeni oziroma svetlo modri na predelu, ki je tudi za vas kritičen, močnejši je učinek. Že res, da rumena in rdeča barva pomenita, da so organi v tistem predelu telesa začeli pospešeno delovati, kar ni dobro, a na drugi strani pa premik barve iz temno modre do svetlo modre kaže, da se telo v tem predelu zapira, kar povzroča slabo prekrvavitev, mravljince ...

In še eno malenkost je mogoče razbrati iz te slike: najboljše je nevtralno stanje, ker naše telo ne pozna ne dobrih in ne slabih čustev. So samo ena čustva in samo eno zdravje.

Spomnimo še na članek z naslovom Kaj sporoča zdravilec, ki je živel 256 let, kjer je Li Ching Yuen že pred 100 leti opozarjal na to, kar so finski znanstveniki potrdili še z znanstveno metodo.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani