Interaktivni dodatki:






Datum: 19. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

5 tračev o gripi, ki jim ne smete nasesti

Gripa je tako razširjena bolezen, o njej pa kroži toliko neresnic, da je težko ločiti zrnje od plev ...

1. Z gripo se lahko okužite tudi s cepivom
Res je, da vsa cepiva delujejo tako, da vam v telo vbrizgajo virus bolezni, telo pa reagira tako, da začne proizvajati protitelesa. Ker gre za kontrolirano količino virusov, so cepiva običajno uspešna. Poleg tega pa pri cepivih ne gre za žive, pač pa mrtve viruse, ki se v telesu ne morejo razmnoževati.

2. Mladi in zdravi ljudje so varni pred gripo
Ni res. Res je le to, da so odpornejši in, da virus najprej napade stare, bolne in take, ki so pravkar preboleli neko bolezen. Slednjim se imunski sistem še ni povsem vzpostavil, ljudje pa že po enem dnevu mislimo, da smo se pozdravili. To je velika napaka, ker so prav ti ljudje potem prenašalci virusa. Mladi in zdravi v 90 % zbolijo, ker se družijo z ljudmi, ki niso povsem zdravi.

3. Razlika med gripo in trebušno gripo
Trebušna gripa nima nobene veze s pravo gripo. Gre le za skupino virusov, ki povzročajo težave v črevesju, pogosto tudi bruhanje. To niso simptomi običajne gripe, čeprav se v določenih primerih lahko pojavijo tudi te težave. Je pa res, da je virusov gripe več vrst, ljudje pa različno reagiramo, zato se nam poleg besedne podobnosti zdijo tudi simptomi podobni.

4. Pred gripo se lahko obvarujemo z umivanjem rok
Da, to je res. Roke bi si tudi sicer morali večkrat umivati. A virus gripe se širi po zraku, kapljično. Virus potem pride do oči, nosu ali ust, lahko ga dobimo tudi na kljuki, mizi, jedilnem priboru, denarju ... Virus lahko na teh površinah preživi do 8 ur. najboljša preventiva je, da se v času razhajanja virusa, čim manj dotikate ust, nosu, ali ust. poleg tega pa vedno stojte vsaj 2 metra vstran od sogovornika.

5. Z antibiotiki proti gripi
Antibiotiki nimajo vpliva na viruse. lahko sicer lajšajo določene simptome, a bolezni ne morejo ozdraviti. Zato pri antibiotikih bodite previdni, da si ne pokvarite imunski sistem in boste odporni nanje tudi takrat, ko jih boste potrebovali.



5 tračev o gripi, ki jim ne smete nasesti
Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani