Interaktivni dodatki:






Datum: 20. NOV 21 - DOBRO JE VEDETI

5 stvari, ki jih ni dobro vtikati v mikrovalovko

So stvari, ki jih znanstveniki popolnoma odsvetujejo, da bi jih kdajkoli pogrevali v mikrovalovnih pečicah. Veste, katere so to?

1. Materino mleko
V materinem mleku so snovi, ki so zelo pomembne pri uničevanju bakterij proti katerim novorojenčki še nimajo razvitega imunskega sistema. S pogrevanjem se te snovi uničijo, v mleku pa je tako do 18-krat manj antibakterijskih snovi, kot je denimo izoencim. Tako so dojenčki bolj izpostavljeni boleznim, kot sicer.

2. Brokoli
Brokoli se izredno hitro segreje. Hitreje, kot ostala zelenjava, pa zato v njem pride do očitnejših kemijskih reakcij. Samo za primer: ko svež brokoli kuhate na pari, se izgubi 11 % antioksidantov, ko ga pogrevate v mikrovalovi pečici pa 97 %. Mikrovalovke iz brokolija dobesedno izsesajo vso vodo, ostane samo oleseneli del.

3. Zmrznjeno sadje
Kar se tiče sadja, zamrznjeno sadje niti ni tako slaba odločitev. Sadje običajno zamrznejo, ko je najbolj zrelo in tudi na oko estetsko, brezhibno. Se pa zaradi delovanja mikro valov sadna sladkorja glukoza in glukozid spremenita v rakotvorne snovi. Ko so to pred četrt stoletja prvi odkrili ruski znanstveniki, so Američani na to reagirali, da gre za antipropagando, ker pri njih ne znajo uporabljati pečic za hitro kuhanje. Ko so pa deset let kasneje tudi ameriški znanstveniki začeli ugotavljati, da hitro pogreto sadje uničuje imunski sistem, se je vsul plaz raziskav o koristnosti mikrovalovnih pečic. do sedaj, razen sprememb sladkorja, še niso dokazali škodljivosti gretja, kar pa ne pomeni, da ne obstaja ...

Zamrznjeno sadje se mora vedno odtajati pri sobni temperaturi.

4. Zamrznjeno meso
Meso je izredno težko odtajati, ker se zunanji deli hitreje odtalijo, med tem ko je notranjost še ledena. V mikrovalovkah, kjer se pladenj za segrevanje ne vrti, mesa sploh ne bi smeli odtajati, ker že pri rotirajočih mikrovalovkah ne pride do enakomernega odmrzovanja.

Japonci so med drugim ugotovili, da 6 minut v mikrovalovki pomeni, da je meso izgubilo vso količino vitamina B12, razvijati pa se začnejo bakterije, ki so lahko celo smrtno nevarne za naš imunski sistem.

Meso je najbolje odtajati tako, da ga čez noč pustite v topli vodi (občasno menjavanje vode je pri tem priporočljivo).

5. Plastične posode, embalaže
Kadar se plastika segreva, nastajajo toksični hlapi, ki dobesedno zastrupljajo hrano. To ne velja samo za plastične posode, pač pa tudi plastično embalažo in plastificirane kozarce, pladnje, tudi papir. Še misliti si ne morete, kje vse se uporablja plastika ...

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani