Interaktivni dodatki:






Datum: 4. NOV 23 - ZANIMIVOSTI

S čokolado in jagodami proti sladkorni

Britanski raziskovalci so med raziskovanjem, kako zmanjšati nihanje sladkorja v krvi, mimogrede odkrili tudi recept ...

V nedavnem članku v reviji Journal of Nutrition so raziskovalci iz univerze v Londonu opisali slastno odkritje, ki pomaga pri premagovanju sladkorne bolezni tipa 2. Njihov recept je še posebej učinkovit, ko je bolezen še v začetni fazi.

Raziskovalci so namreč odkrili, da flavonoidi v hrani preprečujejo nagla nihanja sladkorja, kar dokazano povzroča bolezni srca in pospešuje razvoj rakastih celic. Flavonoidi so zelo razširjeni v rastlinah in opravljajo več funkcij. Prepoznamo jih po pigmentu, saj dajejo cvetovom in plodovom (redkeje listom) izrazito rumeno, rdečo in modro barvo. Flavonoidi imajo sposobnost prilagoditi reakcije organizmov na alergene, viruse in karcinogene.

V človeškem telesu so flavonoidi prepoznani kot tuje snovi in se jih telo hoče znebiti, pri procesu izločanja pa sodelujejo encimi, ki pomagajo tudi pri izločanju rakavih celic in zavirajo širjenje tumorjev.

Največ flavonoidov najdemo v agrumih (zlasti grenivkah), jagodičevju (izstopajo borovnice), čebuli, peteršilju, stročnicah, zelenem čaju, rdečem vinu in temni čokoladi (70 % ali več kakava). Britanci so tu odkrili še več.

Ker poznamo več kot 5000 flavonoidov iz različnih rastlin, Britanci priporočajo mešanico, ki daje ravno pravšnje razmerje za umirjanje nihanja sladkorja. Če zmešate 100 gramov temne čokolade (seveda mora biti brez sladkorja), prav toliko jagod in vse skupaj zajetno začinite s cimetom, boste za več kot polovico zmanjšali možnosti za razvoj cele vrste bolezni.

Nutricisti, ki so omenjen recept že preizkusili, pa priporočajo, da vsaj žlico ali dve čokoladno-jagodno-cimetove zmesi pojeste 20 minut pred obrokom. Tako bo tudi vaš apetit manjši.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani