Interaktivni dodatki:


(Mandarancia.it)



Datum: 29. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

S klementinami do negativne energijske vrednosti

Klementine so med agrumi najbolj zdravo zimsko sadje z veliko hranljivimi snovmi

Pozimi so klementine odličen vir zdravja in so križanci med mandarinami in oranžami. Njihova domovina je Alžirija (tam so v začetku 20. stoletja prvi uspešno izvedli križanje vrst), čeprav nekateri verjamejo, da so klementine veliko starejše, v Alžirijo pa jih je prinesel nek menih iz Kitajske. Posebnost klementin je, da so manj občutljive in zahtevne za pridelavo, priljubljenost temu sadežu pa je začela rasti šele pred 20 leti, najbolj pa po letu 1997, ko je huda zima na Floridi zdesetkala pridelek oranž.

Sicer pa klementine jemo jemo samostojno, zanimive okuse pa dobimo v kombinaciji z mesom, predvsem divjačino, ribami, nekateri jih dodajajo omakam, solatam, največkrat pa končajo kot dekoracija.

A če bi vedeli, kako zdravilne so klementine, bi jih zagotovo pogosteje uporabljali.

Klementine imajo veliko vlaknin, pomagajo pri zaprtju, so bogate z antioksidanti, ki upočasnjujejo staranje celic. Poleg tega so klementine idealno sadje za otroke, ker vsebujejo vse vitamine, ki jih potrebujejo otroci čez dan. Bogate so z vitamini C in B, citronske kisline, kar zmanjšuje sladkor v krvi. Klementine so v pomoč obolelemu grlu, zmanjšujejo simptome prehlada.

Klementine so zelo priporočljive za ljudi z visokim pritiskom, za vse s prebavnimi težavami in boleznimi ledvic.

Še to: klementine spadajo v skupino živil z negativno energijsko vrednostjo. 100 gramov ima 824 J (197 kalorij), porabimo pa jih 921 J (220 kalorij).

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani