Interaktivni dodatki:






Datum: 25. JAN 24 - DOBRO JE VEDETI

Kdo bolje premaguje kašelj: žajbelj ali zelje?

Ali ste vedeli, da vsako zimo stoje prebolimo 12 prehladov, vendar tega ne vemo, ker ne obležimo v postelji. Nas pa na to spomni kašelj.

Kašelj je v zimskih mesecih največja nadloga in je znak, da z našim organizmom ni vse v redu. Ni treba, da nas v posteljo položi gripa, veliko bolj nevarni so enodnevni prehladi, ki jih prebolimo stoje in brez pravega zdravljenja. Že samo en kašelj in nedolžno žgečkanje v grlu mora biti alarm, da nekaj storite zase in za svoje zdravje.

Kaj izbrati?

Ljudski zdravilci proti kašlju pogosto priporočajo žajbelj. Tisti iz Dalmacije, ki ga je gnetla burja in brusila morska sol, je še posebej trdoživ in zato še kako koristen. Kako pripraviti zdravilen napitek iz karameliziranega sladkorja, mleka in žajblja, najdete v prispevku 5 domačih napitkov proti kašlju.

K zbirki domačih zdravil pa tokrat dodajamo še nasvet z zeljem. Zelje ima namreč ogromno pantotenske in nikotinske kisline, veliko karotena, tokoferola, inozitola, kalcija, natrija, železa, magnezija, žvepla, cinka, bakra, vitaminov K, P, B1 in B2 ... Zelje je vsestransko koristno živilo, ki pa je pozimi precej pogosto na naših krožnikih, vendar kuhano, ko izgubi več kot polovico svojih hranljivih vrednosti.

Če želite resnično izkoristiti čudežno moč zelja, potem uporabite sveže, čim bolj zelene liste. Zelje na drobno sesekljajte (lahko tudi v sokovniku) in ga v razmerju 1 : 1 pomešajte z medom, javorjevim ali agavinim sirupom. Če pripravljate zdravilo za otroka, potem lahko uporabite tudi sladkor. Vsakih 6 ur pojejte eno žličko te mešanice, pa boste prav kmalu opazili razliko. Sveže zelje namreč odpira dihalne poti, vitamini pa krepijo imunski sistem.

In zdaj ključno vprašanje: kaj je bolj zdravo - žajbelj ali zelje?

Odgovor se skriva v suhoparnih nutricističnih podatkih.

Če primerjamo 2 grama žajblja (toliko ga namreč potrebujemo za skodelico) in 100 gramov zelja, potem imata oba 2 % potrebne dnevne količine vitamina A. Pri 3 % sta izenačena tudi pri železu. Zelje ima 4 %, žajbelj pa 3 % kalcija. Zelje ima 8 %, žajbelj pa 1 % vitamina C. Zelje ima 2 % proteinov. Žajbelj nič. zelje ima prav tako več magnezija, mangana in ogromno selena ...

Žajbelj zmaguje le pri dveh stvareh. Nima energije (zelje jih ima 218) in nima ogljikovih hidratov (zelje jih ima 49 gramov).

Če hujšate, boste izbrali žajbelj, če pa vam je pomemben imunski sistem (to je običajno, ko ste bolezen že preboleli), pa se raje odločite za zelje.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani