Interaktivni dodatki:






Datum: 18. JAN 22 - ZANIMIVOSTI

Mandarine iz vašega stanovanja

Doma vzgojeni citrusi so boljšega okusa in bolj zdravi od tistih, ki jih kupimo v trgovinah. A do prve trgatve je še daleč.

Sliši se enostavno: če v zemljo posadite nekaj pečk mandarin, boste čez čas imeli v stanovanju čudovito zeleno drevo in zdrave domače plodove. Res je, da vse skupaj traja štiri leta, a rezultat je neprecenljiv. Ko kupite mandarine v trgovini, se spomnite, da so jih pobrali, ko so bile samo do pol zrele, da so prepotovale več sto kilometrov in, da so jih v trgovinah varovali pred prehitro gnilobo z voski vseh vrst.

Domače mandarine imajo zato bolj poln vonj in okus.

Citrusi spadajo med subtropske rastlin, zato jih ne smete imeti v hladnem in suhem prostoru. Mandarinam najbolj ustrezajo temperature med 12 in 18 stopinjami Celzija (če je temperatura višja, ni problem, samo nižja ne sme biti). Poleg tega morate rastlino večkrat vlažiti (zlasti pozimi, ko je zrak suh), gnojiti in paziti, da ima dovolj sonca.

Mnogi, ki so se lotili tega podviga, tožijo, da drevo pozimi izgubi vse liste čeprav še tako skrbno pazijo na temperaturo, vlago izpostavljenost soncu in prepih. Citrusi so glede tega precej muhasti.

Drevo mandarine lahko zraste precej visoko, vendar je to odvisno od velikosti posode v kateri raste. V naravi lahko na enem drevesu zraste med 400 in 600 plodovi, v stanovanju pa bo uspeh, če vam jih bo zraslo več kot 30. S tem ne boste mogli odpreti trgovine, se boste pa lahko zato nekajkrat prav dobro posladkali.

Mandarine so v naših krajih razmeroma nove. Šele v 19. stoletju so prišle k nam iz Kitajske in Indije, ime pa je sadež dobil leta 1823. Mandarini so namreč kitajski veljaki. Spadajo pa mandarine med tri osnovne vrste citrusov (poleg limone in pomela). Vsi ostali citrusi so nastali s križanjem teh vrst.

V spodnjem videu lahko vidite, kako iz vsake koščice citrusov lahko sami doma posadite svojo rastlino.


Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani