Interaktivni dodatki:






Datum: 29. SEP 21 - ZANIMIVOSTI

Dejstva, ki jih je morate vedeti o rdečih bananah

Rdeče banane, ki so po okusu mešanica banan z malin, so neugodne za transport - to je slabo za trgovce in dobro za potrošnike

Jesenski in zimski meseci so najugodnejši za rdeče banane, ki so v naših trgovinah redkost prav zaradi neobstojnosti med transportom. Rumene banane namreč še zelene naložijo na ladje, da zorijo med potjo. Njihov okus je zato manj izrazit, pa tudi vitaminov in ostalih hranljivih snovi imajo manj.

Če v kateri od trgovin naletite na rdeče banane, si zapomnite, da gre za veliko bolj zrelo in tudi zdravo sadje. Pri sobni temperaturi namreč vzdržijo največ en teden, za potrošnike najpomembnejši pa je podatek, da rdečih banan ni dobro hraniti v hladilnikih (umetno zorenje v hladilnicah torej odpade).

Če veste, da rdeče banane rastejo skoraj izključno samo v Srednji Ameriki, Mehiki in nekaterih predelih Avstralije, potem vam je jasno, zakaj je transport logistični podvig.

Banane veljajo za najbolj priljubljeno sadje na svetu. Vsebujejo tri naravne sladkorje: saharozo, fruktozo in glukozo. imajo visoko kalorično vrednost, visoko stopnjo vseh 6 najpomembnejših vitaminov, 11 mineralov ... Banane dajejo ljudem energijo, krepijo imunski sistem in imajo še kup drugih koristnih lastnosti.

Kaj pa rdeče banane?

Pridelava rdečih banan se v ničemer ne razlikuje od rumenih. Pri nas so dražje zgolj zato, ker so nekaj posebnega in, ker so bolj sveže (hitrejši transport). Sicer pa ima 100 gramov rumenih in rdečih banan 376 J (90 kalorij) in 23 gramov ogljikovih hidratov. Razlika je pri sladkorju. Rdeče ga imajo 16 gramov, rumene 12 gramov. Rdeče imajo 4 grame vlaknin, rumene 3 grame. Tudi pri vitaminih je prednost na strani rdečih, ki imajo 2 % priporočene dnevne količine vitamina A (rumene pol manj). Podobno je tudi z železom, kalijem in vitaminom B6. Rdeče banane nimajo natrija in kalcija (obojega je v rumenih 1 %).

Upoštevajte, da so gornji nutricistični podatki izmerjeni laboratorijsko na idealno zrelih vzorcih. Če sadje zori med potjo, je njegova hranljiva vrednost bistveno manjša. Samo za primerjavo: rumene banane je mogoče držati v stanju vegetacije v skladiščih tudi 3 mesece in več, rdeče pa vsega 1 teden. Poleg tega je pri rdečih zelo pomemben tudi čas, kdaj so bili plodovi nabrani. Če so bili prehitro, ali prepozno bodo banane mokaste in polne škroba, kot bi jedli stiropor. Zato se pogosto dogaja, da boste naleteli na ne optimalno zrel sadež, ki vam ne bo všeč.

Prav žalostno je, da smo se industrijskega in umetno ustvarjenega okusa rumenih banan tako navadili, da nam drugi, bolj zreli plodovi niso všeč.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani