Interaktivni dodatki:


(Thestar.com)



Datum: 21. MAJ 22 - ZANIMIVOSTI

Zakaj je toliko otrok hipeaktivnih?

Morda se tega še ne zavedamo, vendar je vse več otrok v vrtcih in šolah hiperaktivnih, to pa je posledica večje izpostavljenosti snovem BPA in BPS

Študija, ki je bila nedavno objavljena v avstralski znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, potrjuje, da prekomerna izpostavljenost bisfenolu A (BPA) in bisfenolu S (BPS) povzroči rast tistega dela možganov, ki spodbuja agresivnost in hiperaktivnost. Testi so pokazali, da že majhni odmerki povzročijo velike spremembe v možganih. BPA povzroča 180 % povečanje, BPS pa 240 % povečanje občutljivosti v tem delu možganov.

Podatki so še bolj zastrašujoči, ker se obe snovi že 50 let uporabljata pri proizvodnji plastičnih mas, pri tem pa ni problematična samo hrana, pač pa tudi kreme in druga mazila, ki jih dajemo na kožo, in seveda tudi oblačila. Še bolj strašljivo pa je dejstvo, da so prav iz teh materialov narejene otroške stekleničke, kjer vrsto let ni bilo prav nobene kontrole.

Skeptiki na te ugotovitve odgovarjajo, da je minilo premalo časa, da bi lahko z gotovostjo trdili, kako BPA in BPS dolgoročno vplivata na zdravje ljudi, a dejstvo je, da toliko hiperaktivnih otrok še nikdar ni bilo.

Ko se je v letu 2010 prvič začelo govoriti o škodljivosti bisfenolov, se mnoge države niso pretirano vznemirjale, ker so verjele, da bo industrija sama našla bolj zdrave nadomestke. In so jih. Gre za snovi, ki se skrivajo za kratico SBT in o katerih vemo še manj, kot o bisfenolih. Je SBT zaradi tega bolj zdrav?

Ironija celotne zgodbe pa je poročilo, ki jo je novembra 2014 objavila Food and Drug Administration, ki je proučila 300 študij in na koncu ugotovila, da količine bisfenolov na trenutnem nivoju niso nevarne za zdravje ljudi.

In zakaj je avstralska raziskava tako pomembna?

Na temo nevarne plastike je bilo že veliko napisanega, a so bili doslej objavljeni vplivi na zdravje ljudi zelo ohlapni. Med drugim bisfenoli poženščujejo fante, motijo moško reprodukcijo, povzročajo impotenco, o vplivu na razvoj rakastih celic pa konkretnih dokazov ni bilo.

Avstralcem je tako prvim uspelo laboratorijsko dokazati vpliv bisfenolov na možgane, kjer nas mora resnično skrbeti še druga plat medalje. BPA in BPS poleg hiperaktivnosti povečujeta tudi agresijo.

Se moramo bati sveta čez 10 let?

Še nasvet, kako se ogniti nevarni plastiki? Kupujte steklene otroške stekleničke, pa tudi hrana in pijača v steklenih kozarcih je bolj zdrava. Ne pozabite zamenjati tudi plastične krožnike in skodelice.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani