Interaktivni dodatki:






Datum: 7. JUL 20 - RECEPTI

Najboljši sladoled tega poletje je iz fig in sira

Sladoled iz fig in sira je izjemno darilo narave - Če je le mogoče, uporabite sveže fige, lahko pa tudi marmelado

Sladoled iz fig in sira se samo nenavadno sliši, v resnici pa je to zelo okusna in predvsem zdrava kombinacija. Za kaj vse so dobre fige, si lahko preberite v prispevku Kaj zdravi jetra in kosti ter znižuje holesterol.

Sestavine:

  • 1 kg fig (temno modre so boljše od zelenih)
  • 1 bio limona
  • 250 kremastega sira
  • 150 ml mleka ali smetane
  • 1 žlička medu ali javorjevega ali agavinega sirupa
Priprava:

Če nimate svežih fig, lahko v skrajni sili uporabite tudi marmelado. Za kremast sir lahko uporabite tamar, filadelfijo, mascarpone, rama sirni namaz in celo skuto. Kremast sir je vsaki sir, ki ga lahko namažete na kruh. Izberite takega, ki vam je najbolj všeč. Žličko medu ali sirupa potrebujete le, če se vam zdi, da fige nimajo dovolj sladkorja.

Fige najprej dobro operite in jih posušite, odstranite stebla in jih narežite na večje kose. Dajte jih v posodo in prelijte s približno 1 dcl vode. Dodajte še sok polovice limone in naribane limonine lupine. Vse skupaj kuhajte na zmernem ognju 15 minut oziroma tako dolgo, da fige postanejo mehke in se zmes nekoliko zgosti. Potem vse skupaj odstavite in pustite, da se ohladi.

Lahko pa se odločite tudi za drugo pot. Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Vzemite pekač, ga obložite s papirjem za peko, nanj položite na polovične narezane fige in jih pecite 15 minut. Pekač vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi.

Med tem pripravite sladoledno osnovo. V mešalnik dajte sir, mleko (ali smetano) in med ali sirup. Po okusu lahko dodate še sok druge polovice limone in nekaj naribane lupine. Vse sestavine dobro premešajte in šele potem počasi dodajte skuhane fige. Zmes mešajte tako dolgo, da dobite povsem gladko in kremasto zmes.

Tako pripravljene fige in sir dajte v zamrzovalnik in potem vsako uro zmes malo premešajte. Tako boste dobili kremasto strukturo.

Pa dober tek.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani