Interaktivni dodatki:






Datum: 17. JUL 23 - DOBRO JE VEDETI

Začimba, ki povsem zatre apetit

Francoski raziskovalci so se dokopali do nenavadne ugotovitve: obstaja začimba, ki povsem zaduši apetit, zato je postala popularne predvsem pri shujševalnih dietah

Ste na dieti in bi radi izgubili nekaj kilogramov, pa vam ne uspe, da bi vsak dan pojedli 2.093 J (500 kalorij) manj, kot je predpisano? Ne pozabit, da morate za 1 kg odvečne teže pojesti več kot 29.307 J (7000 kalorij) pod optimalno količino. K sreči pa obstaja enostaven način, kako telo prepričati, da je prazen želodec v resnici poln. Ta čudežna začimba je namreč žafran.

Študija, ki so jo naredili med 60 Francozinjami je pokazala, da so tiste, ki so dobile žafranov dodatek, veliko bolje kontrolirale obroke in telesno težo, kot tiste, ki so dobivale placebo.

Žafran je bil že skozi in je še zmeraj najdražja začimba na svetu. izvira iz Jugozahodne Azije, v Evropi pa ga največ pridelajo v Grčiji. Ima grenak okus, med zdravilnimi snovmi pa sta najpomembnejša pikrokrokin in safranal (oba preprečujeta Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen ter demenco), ima pa tudi veliko karotenoidnega barvila krokin.

Odrasel človek naj ne bi pojedel več kot poldrugi gram žafrana na dan. 20 gramov žafrana je smrtni odmerek, že pri 5 gramih na dan pa se pojavlja krvavenje na koži, odmiranje nosnega tkiva, bruhanje, slabost ... Testi sicer kažejo, da znižuje maščobe v krvi in holesterol, vendar je treba biti z njim previden. Dovolj je, če ščepec dodate k rižotam, ribam, paše tudi poleg piščančjega mesa, nekateri pa ga mešajo kar z mlekom.

Vas te vsebine zanimajo in bi želeli biti obveščeni o novostih?
Vpišite svoj e-mail in nič ne boste zamudili.
Nalagam ...

























Vem kaj jem - RSS
Copyright (c)
VemKajJem.si
maj 2014
π
Vem kaj jem - na vrh strani